Le kellett zárni a kaliforniai San Onofre nukleáris erőmű két blokkjának egyikét, miután kilyukadt a gőzfejlesztő generátor egyik csöve - jelentette a Reuters. A létesítmény üzemeltetője az ilyenkor szokásos nyilatkozatot adta ki: a hiba nem jelent veszélyt a lakosságra, az erőmű dolgozóira, illetve környezetére.

Az 1100 megawatt kapacitású - a paksi erőmű valamivel több mint fele - reaktorblokkot helyi idő szerint hajnalban kapcsolták ki, miután az egyik biztonsági érzékelő vízszivárgást érzékelt. A hiba ugyan radioaktív sugárzással szennyezett környezetben következett be, ám az elfolyó víz - amely egyébként az áramfejlesztő gőzturbinák meghajtására való -, nem jutott ki a reaktor burkolatán kívülre, így nem érintkezett a külső levegővel.

Még fél nap, mire kiderül mekkora a baj

Egy atomreaktor leállítása után 12 órára van szükség ahhoz, hogy a rendszer teljesen elhűljön, ezért a hiba alapos vizsgálatát csak valamikor délután kezdhetik meg a szakemberek. Az erőműben ezt megelőzően novemberben volt vészhelyzet, amikor ammóniaszivárgás történt. Akkor evakuálni kellett a személyzetet, most nem látták szükségét ennek.

A San Onofre két reaktorában termelt elektromos energia összesen 1,4 millió átlagos amerikai háztartást ellátásához elegendő. Az erőmű másik blokkját karbantartás, fűtőelemcsere és korszerűsítés miatt korábban leállították, ezért a szolgáltató most külső forrásokból vásárolt árammal látja el ügyfeleit. A balesetet a cég szerint nem fogják megérezni a fogyasztók.