Január végéig nem tudja újraindítani a svéd Vattenfall energiatermelő vállalat egy kulcsfontosságú atomreaktorát, a Ringhals 4-et – jelentette be az állami tulajdonban lévő energetikai vállalat. Az eredeti tervek szerint november végén indították volna újra az éves karbantartás után, ám kiderült, a javítások a vártnál több időt vesznek igénybe.

Az 1300 megawatt kapacitású reaktor az ország délnyugati részén található, a késői indítás pedig "tovább rontja a már amúgy is komoly energetikai nehézségeket Dél-Svédországban" – nyilatkozta Tor Reier Lilleholt, a norvég Volue technológiai vállalat elemzője a Reutersnek.

A késleltetett újraindítás különösen rossz hír, hiszen amellett, hogy áramkimaradásokat okozhat a sűrűbben lakott déli országrészben, még inkább megugorhatnak az energiaárak, miközben – ahogy egész Európában, Svédországban is – komoly probléma az áramköltségek dinamikus növekedése.

Szeptember elején a finn és a svéd kormány is bejelentette, hogy likviditási garanciát biztosítanak az energetikai vállalataiknak, Helsinki 10 milliárd euró, Stockholm pedig 250 milliárd svéd korona (23 milliárd euró) értékben. Ez az intézkedés – Sanna Marin finn miniszterelnök szerint – egy utolsó szalmaszál azoknak a cégeknek, amelyeket különben fizetésképtelenség fenyegetne.

Kormányváltás várható Svédországban

A svéd válasz az energetikai krízishelyzetre persze csak akkor körvonalazódhat, ha megalakult az új kormány – hívta fel a figyelmet a Fitch Ratings hitelminősítő. A vasárnapi választások szoros eredménnyel zárultak, de a 95 százalékos feldolgozottság melletti állás szerint kormányváltás várható: a Mérsékelt Pártból, a Liberálisokból, a Kereszténydemokratákból és a Svéd Demokratákból álló jobboldali koalíció 176 mandátumot szerezhet meg a 349 parlamenti helyből, míg a baloldali blokk 173-at.

A kampány sarkalatos pontja volt a jobb- és baloldal nukleáris energiával kapcsolatos vitája. A jobboldal, azon belül is különösen a szélsőjobboldali Svéd Demokraták új erőművek létesítését ígérték és kritizálták az Andersson-kabinetet a régiek bezárásáért.