A Raiffeisen Bank Romania megvásárolta a Citi Romania retail üzletágát - jelentette be a megállapodás megkötését csütörtökön a Raiffeisen. Az ügylet során a felvásárló osztrák pénzintézet 100 ezer új ügyféllel, 90 millió euró értékű eszközökkel és 175 millió euró betétállománnyal gazdagodik. A megállapodás részleteiről nem nyilatkoztak a felek, a tranzakcióra a versenyhivatal jóváhagyása után kerül sor. A két pénzintézet hasonló üzleti modellre építette retail üzletágát, a felvásárlás során az osztrák bank megtartja a Citi fiókjait és alkalmazottait is - jelentette ki Steven van Groningen a Raiffeisen román leányának vezérigazgatója.

A Citi tavaly decemberben jelentette be reorganizációs tervét, a költségcsökkentést célzó intézkedés egyike volt a retail üzletág eladása több országban, köztük Romániában is. A bank közleménye szerint jelen gazdasági környezetben a lakossági üzletágat nem lehet oly ütemben bővíteni, hogy az rövid időn belül jövedelmezővé váljon, a pénzintézet ezért a továbbiakban a vállalati üzletágra összpontosít.

A Raiffeisen profitja 8,4 százalékkal 88 millió euróra csökkent tavaly az előző évhez képest, eszközeinek értéke 4 százalékkal 5,31 milliárd euróra zsugorodott. A 99,49 százalékban az osztrák Raiffeisen Bank International AG tulajdonában lévő román leány lakossági ügyfeleinek száma eléri a kétmilliót, emellett több 100 ezer kkv-nak és mintegy 7500 nagyvállalatnak nyújt pénzügyi szolgáltatást.