Az Európai Bizottság már hosszabb ideje nyomást gyakorolt Ausztriára és Luxemburgra is, amiért nem ültették át a bankbetétekről szóló adatcserét előíró uniós irányelvet saját gyakorlatukba, és a legutóbbi időben Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter is rosszallásának adott hangot emiatt. Miután a múlt pénteken Luxemburg pénzügyminisztere bejelentette, hogy kormánya többé "nem ellenzi szigorúan" az adatcserét, Ausztria gyakorlatilag egyedül maradt az EU "szürke listáján".

A bécsi kormány vezetői keddi bejelentésükben utaltak arra, hogy az automatikus adatszolgáltatásnak is korlátokat szabnának. Nézetük szerint továbbra is megmarad az osztrák banktitok.

A teljes adatcsere "nem jelenti azt, hogy minden ausztriai megtakarítás adata automatikusan lehívható lesz más hatóságok számára" - fogalmazott Michael Spindelegger alkancellár. Spindelegger szavai szerint az automatikus adatcserének akkor kell életbe lépnie, ha "nem egyértelmű", hogy nem bűncselekményből származó pénzről vagy nem adózott jövedelemről van szó. További részletekre nem tért ki a politikus.

Eddig forrásadót vontak le a külföldi bankbetétek után

Jelenleg az osztrák bankok a külföldiek ausztriai bankbetétei után forrásadót vonnak le és utalnak át az érintett külföldi országnak, de az ügyfél megnevezése nélkül. Emellett meghatározott esetekben, hatósági kérésre szolgáltatnak adatot a bankszámlákról. Ezt a gyakorlatot követte eddig Luxemburg is.

A kormány igyekezett megnyugtatni az osztrák lakosságot, hogy az átlagemberek megtakarításait nem érintik a tárgyalások, és nem csorbulnak adatvédelmi jogaik sem. "Nem a nagymama betétkönyvéről van szó" - fogalmazott a kancellár.

Míg a nagyobbik kormánypárt, a szociáldemokraták (SPÖ) képviselői a luxemburgi pénzügyminiszter nyilatkozata után jelezték, hogy ők is elképzelhetőnek tartanak egyfajta adatcserét, a kisebbik koalíciós partner Osztrák Néppárt (ÖVP) ezidáig elutasító álláspontra helyezkedett.

Maria Fekter pénzügyminiszter (ÖVP) még a kormányülés előtt úgy vélekedett, hogy a külföldi és belföldi ügyfelek közötti megkülönböztetés alkotmányossági aggályokat vet fel. Rámutatott, hogy a banktitkot Ausztriában alkotmányos erejű törvény védi. Faymann a kabinet ülését követően azt mondta: alkotmányjogi szakértők szerint lehetséges az alkotmánnyal összhangban álló megoldást találni.