A lengyel elektromos autókat a Katowicéhez közeli Jaworznóban fogják gyártani - adta hírül az onet.pl.

Az Izera gyár a sziléziai vajdaságban épül, a munkát 2021 negyedik negyedében kezdik, az első villanyautó 2024-ben hagyhatja el a futószalagot. A beruházás kétmilliárd zlotyba kerül (160 milliárd forint, nagyjából a Puskás stadion ára). A lengyelek Sziléziában akarják újraírni a lengyel motorizáció történelmét.

Katowicében, a Sziléziai Múzeumban írták alá a szerződést az együttműködésről a jaworznói gyár építéséről a kormány képviselői. Részt vettek a ceremónián az új autómárka fejlesztői, a környezetvédők és a helyi vajdasági vezetés képviselő. Michal Kurtyka környezetvédelmi miniszter szerint az Izera gyár lesz az egész szektor fejlődésének húzóvállalata, ezért pénzügyi támogatást kap a kormánytól.

A beruházás fejleszti a járműipart és munkahelyeket is teremt a régióban - Szilézia erősen ráállt az autóiparra. A miniszter emlékeztetett rá, hogy az állam jelenleg is sok járműipari vállalatban képviselteti magát.

A jaworznoi gyár a katowicei különleges környezetvédelmi övezethez fog tartozni. Háromezer embert terveznek felvenni és sok munkahelyet is teremtenek a gyár környékén is. A sziléziai területen van többek között a PSA Opel (Gliwicében) és az FCA Poland (Tychyben) gyára, további 78 más autóalkatrész-gyártó üzem.