Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Luca de Meo, a Renault vezérigazgatója a CNBC-nek azt mondta, hogy a nyersanyagok beszerzése valószínűleg továbbra is problémát fog jelenteni az autógyártók számára. Hozzátette, hogy a vállalat most már jobb helyzetben van az ilyen zavarok kezelésére.

„Nem számítunk a helyzet hirtelen javulására, teljes fordulatra. De addig is megtanultuk kezelni ezt a komplex problémát” – mondta de Meo a CNBC műsorvezetőjének, Charlotte Reednek. Hozzátette, hogy a vállalat mostantól 2030-ig képes biztosítani nyersanyagszükségletének 80 százalékát.

Az ellátási lánc problémái súlyosan érintették az autóipart, mivel az alkatrészhiány a megnövekedett kereslet közepette megakasztotta a termelést. De Meo szerint azonban az elmúlt hónapokban voltak jelei annak, hogy a nehézségek enyhülnek.

„Úgy gondoljuk, hogy a helyzet [egyre] jobb; május és június nem volt olyan rossz. De természetesen hiányzik a teljes átláthatóság az ellátási láncokról, mert a világ általában véve egyre bonyolultabbá válik” - mondta a Renault-vezér.

A francia autógyártó pénteken 1,36 milliárd eurós nettó veszteségről számolt be 2022 első félévéről, ami az oroszországi üzletágának 2,2 milliárd eurós leírásának köszönhető. A cég 1 rubelért adta el a Lada márkát, miután Moszkva provokálatlanul megszállta Ukrajnát, majd nyomást helyezett a kivonulásra készülő külföldi cégekre.

Jobb lehet a Renault helyzete

A Renault azonban feljavította az egész évre vonatkozó kilátásait, rámutatva a nyereségesség javulására az üzletág más területein. Most már 5 százalékos árrést vár az idei évre, szemben a 3 százalékos becslésekkel. Emellett mintegy 1,5 milliárd euró szabad cash flow-t fog termelni - tette hozzá.

De Meo az eredményeket „valószínűleg az elmúlt 10 év legjobb félévi eredményének nevezte nehéz körülmények között”, hozzátéve, hogy az autógyártó most visszahozhatja a korábbi veszteségeket.

„Úgy gondolom, hogy meg tudjuk fordítani a helyzetet, és egy új szakaszba léphet a vállalat, függetlenül attól, hogy mi történik a nagyvilágban" - nyilatkozta De Meo.