Az intézkedés nem vonatkozik - a Krími kivételével - az ukrajnai járatokra. Nem hivatalos értesülések szerint a légitársaságok az orosz hatóságok ajánlása nyomán döntöttek így - írta pénteken a Travel.ru orosz hírportál.

A változtatás egyebek mellett a Moszkvából Isztambulba, Athénbe, Tel-Avivba, Antalyába, Hurgadába, Sarm-es-Sejkbe, a dél-oroszországi Anapába és a krími Szimferopolba tartó járatokat érinti. A korábban az ukrán légtéren áthaladó járatok most keletebbre - Voronyezs, Rosztov-na-Donu és Krasznodar orosz városok felett - repülnek el.

Más járatok nyugati irányban - Lengyelországon és Fehéroroszországon át - kerülik meg Ukrajnát, például az Aeroflot Belgrádból és Szófiából Moszkvába tartó járata. Ez utóbbi járatnak így másfél órával nő meg a menetideje.
A portál úgy tudja, hogy a Wizz Air Budapest-Moszkva járata is Lengyelországon és Fehéroroszországon át repült március 13-án.

A portál szerint más légitársaságok vagy nem kaptak ilyen ajánlást, vagy nem vesznek róla tudomást. Kivételt képez a S7 Airlines légitársaság szibériai járata, amely Rosztov-na-Donun és Voronyezsen keresztül repült Szimferopolba. Egy egyiptomi légitársaság, a NordWind Airlines is megkerülte Ukrajnát. A légitársaságok többi járata továbbra is a szokásos útvonalon, Ukrajnán keresztül repült. Az Oroszország és Ukrajna közötti légi járatok útvonala nem változott, csak a járatok száma csökkent.