A közlemény, amelyben az Aeroflot alapvetően a koronavírus terjedése miatt elrendelt határzárások és járattörlések miatt külföldön rekedt orosz állampolgárok hazaszállítását taglalja, a légitársaság több más járat felfüggesztéséről és ritkításáról is beszámolt - írta meg az MTI.

Az orosz légitársaság több más európai főváros között Budapestet is azon célállomások között nevezte meg, ahová alapvetően az orosz utasok hazaszállítása miatt küld gépet. Az Aeroflot ugyanakkor továbbra is rendszeresen repül Brüsszelbe, Szófiába, Londonba, Berlinbe, Athénba, Dublinba, Madridba, Rómába, Amszterdamba, Lisszabonba, Bukarestbe, Helsinkibe, Zágrábba, Genfbe, Stockholmba és Párizsba.

Százezer orosz ragadt külföldön

Az orosz szövetségi idegenforgalmi ügynökség (Roszturizm) szerdán közölt becslése szerint a nemzetközi repülőjáratoknak a világjárvány miatti törlése és a határok lezárása következtében mintegy százezer orosz turista rekedt külföldön, elsősorban a karibi térségben, Délkelet-Ázsiában és Törökországban. A Rosszija 24 televízió helyszíni tudósításai szerint az utasok különösen Montenegróban, a Kanári-szigeteken és a Fülöp-szigeteken kerültek méltatlan helyzetbe, ahol sem az elszállításukról, sem a szállásukról sem pedig az orvosi ellátásukról nem gondoskodtak.

A podgoricai kormány az Oroszországban tartózkodó montenegrói állampolgárok hazaszállítását szabta feltételéül az orosz turisták elszállításának - közölte az MTI szerint Marija Zaharova külügyi szóvivő. Szerda délutáni moszkvai bejelentés szerint többnapos alkudozás után megszületett a megállapodás, amelynek eredményeképpen felszállási engedélyt kapott három, Montenegróban veszteglő orosz utasszállító gép.

Korlátozzák a külföldiek beutazását

Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök szerdán elrendelte Oroszország, illetve az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és az Egyesült Arab Emírségek közötti légiforgalom csökkentését. A Moszkva, illetve New York, London és Abu Dzabi közötti járatok továbbra is közlekednek ugyan, de a kormányfő ezenfelül csak az orosz állampolgárokat evakuáló repülőgépek közlekedését engedélyezte.

Szerda 0 órától lépett érvénybe az a korábbi miniszterelnöki rendelet, amely május 1-jéig erősen korlátozza a külföldiek beutazását Oroszországba. A tilalom nem vonatkozik a hivatalos küldöttségek tagjaira, a követségi és konzulátusi dolgozókra, a nemzetközi kamionforgalom sofőrjeire, a légi tranzitutasokra, valamint a légi, a folyami és a tengeri járművek személyzetére. Nem érinti a korlátozás a diplomáciai, szolgálati vagy a közeli hozzátartozó elvesztése miatt kiadott turistavízummal rendelkező, illetve az Oroszországban bejelentett lakhellyel rendelkező személyeket sem.