Bulgáriában azt követően kerültek az energiaszolgáltató vállalatok a hatóságok látóterébe, hogy a magas energiaárak miatt kirobbant tiltakozások februárban lemondásra kényszerítették Bojko Boriszov kormányát. Kelet-Európa-szerte fókuszban vannak az energiaárak.

A bolgár energiafelügyelet a közbeszerzési törvények megsértésével vádolja a cseh energiaszolgáltató vállalat helyi érdekeltségeit. A CEZ viszont azt állítja, hogy nem bukkant lényeges hibákra eddig követett gyakorlatában, de ha lennének is ilyenek, azokat sem lehetne a szolgáltatói engedély megvonásával büntetni.

Csütörtökön a bolgár versenyhatóság is vizsgálatot indított a CEZ, valamint egy másik cseh vállalat, az Energo-Pro, továbbá az osztrák EVN ellen.

A CEZ Albániában már elveszítette szolgáltatói licencét a magas áramdíjak miatt kirobbant konfliktusban, így két hónappal ezelőtt 5,8 milliárd korona (232 millió euró) veszteséggel volt kénytelen kivonulni az országból.

A Bloomberg hírügynökség egy korábbi jelentésében arról számolt be, hogy a bolgár állami energia- és vízügyi felügyelet szerint a CEZ 21 esetben sértette meg az ország közbeszerzési törvényét. A felügyelet április 16-án dönt a CEZ szolgáltatási engedélyéről.

A CEZ bulgáriai érdekeltségei látják el árammal a fővárost, Szófiát és Plevna városát, amelyek együtt az ország energiafogyasztásának 41 százalékát képviselik. A CEZ 1,7 milliárd levát (876 millió euró) fektetett már be az országban akvizíciókra, kapacitásának bővítésére és az elosztó hálózat modernizálására.

Bulgária még uniós csatlakozása előtt összesen hét áramszolgáltató vállalatot értékesített 2005-ben az E.On, a CEZ és az EVN energiacégnek. Az E.On 2011-ben a cseh Energo-Pro vállalatnak adta el bulgáriai érdekeltségeit.