Murdoch utolsó nagy húzása


A folyóirat szerkesztői szerint az év legjobb üzlete a News Corp. elnökének, Rupert Murdochnak a nevéhez köthető. Mint ahogy arról október elején hírt adtunk, a News Corp. megállapodást írt alá a Dow Jonesszal az üzleti és pénzügyi hírszolgáltató felvásárlásáról. Murdoch végül december közepén, közel két és fél hónapos csatározás után 5,3 milliárd dollárért vágta zsebre a tengerentúli tőzsdevilág legmeghatározóbb médiumát, a Wall Street Journalt és az online pénzpiaci hírszolgáltatót, a Marketwatchot is.


A felvásárlásról szóló híradásokat követően a Dow Jonest 105 éven keresztül irányító Bancroft család berkein belül ugyanis megkongatták a vészhangokat, arra hivatkozva, hogy Murdoch vezetésével a WSJ újságírói értékek híján maradhat, ám végül nem tudtak ellenállni az ausztrál médiamágnás által kínált részvényenkénti 67 százalékos felárnak. Rupert Murdoch ezzel végrehajtotta utolsó nagyszabású üzleti manőverét.


Bár a Dow Jones a maga 2 milliárd dolláros bevételeit tekintve egy relatíve kis társaságnak számított a kor médiabirodalmai mellett, mégis megőrizhette rendkívüli befolyását a pénzügyi hírszolgáltatók között. A Wall Street Journal és a Marketwatch.com mellett a News Corp december 14-én átvette az irányítást többek között a Dow Jones tőzsdepiaci indexeire és hírügynökségeire is. Murdoch még aznap Robert J. Thomsont, a The Times of London szerkesztőjét helyezte a kiadói posztra, és a Dow Jones vállalatának integrálásával Les Hiltont, a korábban brit lapokért felelős ügyvezető igazgatót bízta meg.


Ingatlanpiaci szupernóva


A Blackstone az idén kettős diadalt aratott. Amellett, hogy magáénak tudhatja a Time értékelésében az év  második legjobb üzletéért járó címet, elvihette a legnagyobb ballépésért járó díjat is. A kockázatitőke-befektető még február elején felvásárolta az Equity Office Properties (EOP) elnevezésű irodapiaci ingatlanokra specializálódó befektetési alap 500 irodáját 39 milliárd dollárért.


A Blackstone ezt követően nem sokat hezitált, és még aznap darabokra szedte a EOP foghíjas portfolióját, majd árusítani kezdte az azokhoz tartozó épületeket. Az ingatlanbefeketetési alap ugyanis még az üzlet megkötése előtt egy magánbefektetőnek eladta azt a nyolc Manhattani irodaházat, amelyek a legértékesebb darabjait képezték portfoliójának. A Blackstone azonban ennek ellenére már márciusra végére 24,3 milliárd dollárnyi hitelt törlesztett, amelyet a felvásárlás finanszírozására vett fel az EOP ingatlanjainak eladása révén, az év végére pedig túladott a teljes portfolió felén, feltornászva az irodabérleteket szerte az Egyesült Államokban.


A Blackstone a befektetők emlékezetében azonban mégsem az Equity Office Properties tankönyvekbe illő feldarabolása és értékesítése miatt marad meg. A cég júniusban, a másodlagos jelzáloghitelpiacok összeomlása előtt nem sokkal vitte tőzsdére a részvényeit. Az IPO-t óriási beharangozás előzte meg, melyet nem kis mértékben segített az EOP és azt követően a Hilton szállodalánc felvásárlása is. A cég vezérigazgatója fél milliárd dollárt keresett az üzleten, ám a hitelpiacok befagyását és az ingatlanpiac szinte teljes megtorpanását követően a részvények árfolyama 38 százalékot csökkent. A befektetők szempontjából nem vitás: a Blackstone részvények vásárlása volt az év legrosszabb üzlete.



Bankóriás születik


A raglista harmadik helyén az idén többszörös tőzsdei rekordot döntő Google áll. Az internetes mogul 3,1 milliárd dollárt fizetett azért, hogy megmentse a DoubleClicket a Microsoft karmai közül. Az internetes reklámokhoz kapcsolódó szolgáltatásokat kínáló cég ügyfélkörébe tartozik többek közt a Microsoft, a General Motors, a Coca-Cola, a Motorola és a L'Oreal is. A fúziót azonban megtorpedózta a Microsoft, és trösztellenes okokra hivatkozva jelenleg is vizsgálja az Euróoai Bizottság.

Ahogy arról beszámoltunk, hosszas küzdelem után végül a Royal Bank of Scotland vezette konzorcium, melynek további tagjai a spanyol Banco Santander és a holland Fortis voltak vihette táncba a ABN Amro bankot, pontot téve ezzel az eddigi legnagyobb bankfelvásárlásra. A konzorcium 101 milliárd dolláros ajánlata végül kiütötte a nyeregből a sokáig esélyesebbnek tartott Barclayst és az általa vezetett tömörülést. A The Time által az év negyedik legjobb üzletének tartott megállapodás részleteiről itt olvashat.

A Time magazin év üzletei között sorolta fel továbbá a Rio Tinto 38 milliárd dolláros értékű ajánlatát, amelyet az Alcanra tett. A bányaóriás azóta megint a címlapokra került amikor szektortársa, a BHP Billiton ajánlatot tett a világ legnagyobb aluminium termelőjének felvásárlására, több mint 180 milliárd dollár értékben.