A McDonald's megtalálta a vevőt oroszországi hálózatára, mégpedig Alekszander Govor szibériai üzletember személyében, aki az amerikai gyorsétteremlánc 25 vendéglőjének franchise-üzemeltetője Szibériában – adta hírül a BBC. Az adásvétel értékéről nem árultak el adatokat, de a McDonald's arra figyelmeztette befektetőit, hogy több mint egymilliárd dollár költséggel jár a kivonulása az orosz piacról.

Az amerikai vállalat 30 éven át volt jelen Oroszországban, ám az Ukrajna ellen indított orosz invázió nyomán – hasonlóan a legtöbb nyugati vállalathoz - úgy döntött, hogy távozik onnan.

A tulajdonosváltásban összesen 850 étterem átadásáról van szó, amelyeket többségét közvetlenül birtokolja a McDonald's. Az ügylethez szükség van a versenyhatóság engedélyére, amely a következő hetekben érkezhet meg.

Govor 2015 óta üzemelteti a 25 vendéglőt, emellett társalapítója a Neftekhimservice olajfinomítással foglalkozó vállalatnak, és igazgatósági tagja egy további cégnek, amely Park Inn szállodákat és magánklinikákat üzemeltet Szibériában. Az orosz ipari és kereskedelmi minisztérium közleménye szerint hosszú és nehéz tárgyalások után jön létre az üzlet, amihez a moszkvai kormány minden támogatást megad.

Az egyezség szerint a 62 ezer alkalmazott legalább két éven át megtarthatja az állását a meglévő fizetése mellett. Az adásvétel ideje alatt Govor fizeti a dolgozókat, a McDonald's megtarja a trademarkját Oroszországban, miközben minden egyéb márkanév és menümegnevezés megváltozik. Az elmúlt évben az amerikai gyorsétteremmulti bevételének kilenc származéka származott az orosz és az ukrán piacról.