Azt tervezzük, hogy további forrásokat különítünk el útépítésre, ez prioritásunk, más infrastrukturális projektekre, az orvosi ágazatra és az energiahatékonyság növelésére. Az egyik tervünk több mint kétszáz orvosi ellátási osztály felépítése Ukrajnában - idézte az elnöki közleményt az MTI.

Zelenszkij a kabinet tagjaival és parlamenti képviselőkkel tartott megbeszélésén két hetet adott a szükséges projektek kidolgozására.

Az elnök közölte: meg kell oldani a bányászok elmaradt bérének kifizetését is, továbbá koncepciót kell kidolgozni a szénipari szektor átszervezésére. Az adósságokkal kapcsolatos helyzetet a közeljövőben meg kell oldani. Ezért a szénipar átfogó szerkezetátalakítási programját várjuk a kormánytól, és az állami bányák állapotának ellenőrzését - tette hozzá Zelenszkij.

Ukrajnának és Oroszországnak tavaly december végére sikerült tető alá hoznia egy új, öt évre szóló, tíz évre meghosszabbítható gáztranzit megállapodást, amely alapján a Gazprom továbbra is szállít földgázt ukrán gázvezetékeken keresztül Európába. A megállapodás keretében a Gazprom még decemberben kifizette a Naftohaznak azt az összeget, amelyet a stockholmi döntőbíróság még 2018 elején megítélt az ukrán vállalatnak, ami így kamatokkal együtt 2,9 milliárd dollárt tett ki. A további peres követelésekről egymással szemben a felek kölcsönösen lemondtak.