"Arra a következtetésre jutottam, hogy az egyesülés nem szolgálja számos versenyjogi probléma megoldását, hanem súlyosbítja azokat" - jelentette ki Joaquín Almunia Davosban a Bloomberg TV-nek adott interjúban.

Az uniós versenyügyi biztos kijelentése alátámasztja azokat a piaci értesüléseket, amelyek szerint az EU-Bizottság el fogja utasítani a tőzsdei fúziót. Brüsszel február elsején hozza nyilvánosságra döntését.

A Reuters hírügynökség a döntés-előkészítési munkákhoz közel álló forrástól származó január eleji információi szerint Joaquín Almunia uniós versenyügyi biztos az érintett felekkel már közölte, hogy nem áll szándékában engedélyezni a 9 milliárd dolláros fúziót.

Joaquín Almunia uniós biztosnak az üggyel foglalkozó csapata már decemberben fenntartásainak adott hangot az egyesüléssel szemben és bennfentes értesülések szerint megvétózza a fúziót. Elméletileg a 27 uniós biztos tanácsa felülbírálhatja Joaquín Almunia előterjesztését, ami azonban merőben szokatlan lépés lenne.

Az uniós versenyügyi biztos szakértői csapatának elsősorban az a piaci dominancia szúrt szemet, amire az egyesült értékpapír forgalmazó vállalat opciós és más származékos termékeknél tenne szert. A DB leányvállalata az Eurex és a NYSE leányvállalata a londoni Liffe együttesen 90 százalékos részesedést érne el a származékos termékek piacán Európában.