Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A vállalat honlapján közzétett legfrissebb pénzügyi jelentés szerint növekedett a boszniai, a szlovéniai és az egyéb piacokra irányuló kivitel, miközben csökkent a késztermékek behozatala. A több mint 1 milliárd kunát kitevő EBITDA (kamatfizetés, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) éves összehasonlításban 22 százalékkal esett vissza, amit főként a szénhidrogén-kitermelés természetes csökkenése, a finomítás és a marketing, illetve a kiskereskedelem visszaesése, valamint az átlagos termékárrés enyhe csökkenése okozott.

A nettó profit 376 millió kunát tett ki, ami 10 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A tőkebefektetések értéke a tavalyi év ugyanezen időszakához hasonlóan 163 millió kuna volt. Ennek többségét a kőolajtermelésre, a benzinkúthálózat modernizálására, az olajfinomítók felújítási projektjének előkészítésére irányuló horvátországi beruházások tették ki.

Áprilisban az INA 400 millió dolláros szindikált hitelt vett fel, hogy biztosítsa a jövőbeni tőkeberuházások stabil finanszírozását.

A kutatás és termelés ágazat 1,61 milliárd kunás EBITDÁ-ja 331 millió kunás javulás a tavalyi év első negyedévéhez képest. Ezt egyfelől a szénhidrogének átlagos realizált árának növekedése, a gázimport csökkenése és az operatív hatékonyság növelése eredményezte. A pozitív trendeket azonban tompította a hazai szénhidrogén mezők természetes kimerülése.

A finomítás és kereskedelem szegmens teljesítménye az előző negyedévhez képest kedvezőbben alakult: emelkedett a fehéráru hozama, csökkent a saját fogyasztás és veszteség, javult az új üzemek kihasználtsága, növekedett az üzemanyagok értékesítése, különösen a tengerparton. Éves összehasonlításban azonban összességében 162 millió kunával 17 millió kunára romlott az ágazat teljesítménye - áll a Mol olajipari társaság 49,1 százalékos tulajdonában lévő INA ez évi első negyedéves jelentésében.