A több mint 50 oldalas, közel 800 utas által is ellenjegyzett Schváb Zoltán közlekedési helyettes államtitkárnak címzett petíciót Dobi István, a szakszervezet elnöke olvasta fel, amelyben többek között követelik, hogy a szaktárca minél előbb tűzze napirendjére tiltakozásuk megtárgyalását. A vagyonkezelőnél ígéretet kaptunk arra, hogy két héten belül választ kapunk követeléseinkre - tájékoztatta a Napi Online-t Dobi István, a SZAKSZ elnöke.

Az MNV székháza előtt, ottjártunkkor a fehér uniformisba öltözött, a SZAKSZ lobógóival és transzparensekkel felszerelt tüntetők azt követelték, hogy a TVH vegye vissza a még decemberben a spontán munkabeszüntetés miatt kirúgott alkalmazottakat és utalják át az elmaradt béreket. A érdekképviselet továbbra is azt állítja, hogy az TVH rossz műszaki állapotban lévő járműparkot üzemeltet, amely veszélyezteti a menetrendszerűséget és az utasok biztonságát.

A demonstráción megjelent Kovács Miklós, a TVH vezérigazgatója is, és az MNV székházában rövid tárgyalást folytatott a SZAKSZ képviselőivel. Érdemi megállapodás azonban nem született, a felek ugyanis görcsösen ragaszkodnak saját, a másik fél állításainak ellentmondó igazukhoz.

Nincs visszaút az elbocsátottaknak

Dobi szerint a TVH nem folyósította a levont szakszervezeti járulékokat, az önkéntes nyugdíjpénztári tagdíjakat, és a korkedvezményes nyugdíjhoz levont járulékokat sem. Kovács szerint azonban a TVH minden kötelezettségének eleget tett, a buszok műszaki állapota kifogástalan és azok menetrend szerint közlekednek. A elbocsátott alkalmazottakat azonban nem hajlandó visszavenni, mivel meggondolatlan és törvénytelen munkabeszüntetésükkel hárommillió forintos kárt okoztak a társaságnak. Hozzátette: a TVH hétfőre sajtótájékoztatót hirdetett, ahol részletes tájékoztatást tartanak ez ügyben.

A Napi Online azon kérdésére, hogy megegyezés hiányában milyen további lépést fontolgat a SZAKSZ, Dobi úgy fogalmazott: a tiltakozási lehetőségek a mai akcióval kimerültek, mivel az alkalmazottaknak sztrájkjoguk nincs. A demonstráció elérte célját, hiszen sikerült a nyilvánosság és a hatóságok figyelmét felhívni a TVH és a Gemenc Volán között létrejött gyanús kapcsolatra- fogalmazott Dobi. A tüntetéssorozat megszervezése az erdekképviseleti vezető szerint közel 700 ezer foritjába került a SZAKSZ-nak.

Átszervezés alatt

A TVH és munkavállalói között a konfliktus december elején robbant ki, amikor a Tamási és Dombóvár között szolgálatot teljesítő autóbuszvezetők spontán munkabeszüntetést tartottak miután elmondásuk szerint bérüket többszöri alkalommal nem utalta időben a cég. A munkaadó által törvénytelennek minősített akció nyolc résztvevőjét elbocsátotta a cég. A narancsbuszokat üzemeltető társaság átszervezés alatt áll, új stratégiai befektető is van a láthatáron - fogalmazott Kovács aki szerint ennek tudható be mind a helyközi, mind a nemzetközi járatokon előforduló likviditási gondok.