Szavai szerint az orosz energiaügyi minisztérium által kezdeményezet dokumentumot valamennyi orosz olajvállalat aláírja. A minisztérium kezdeményezés azzal a kormányzati felajánlással függ össze, hogy Oroszország korlátozza az olajtermelését, ha erről az OPEC-nek is sikerül megállapodnia.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) a tagjai csütörtökön Algírban előzetes megállapodást kötöttek arról, hogy a jelenleginél napi mintegy 700 ezer hordóval alacsonyabb szinten, napi 32,5-33 millió hordó szinten stabilizálják az olajtermelés. A részleteket az OPEC novemberi bécsi ülésére dolgozzák ki, ahová meghívták Oroszországot is, amely a világ legnagyobb olajtermelője.

A Szocsiban tartott megbeszélésen felszólalt German Gref, a legnagyobb orosz bank, a Sberbank vezetője is. A bankár azt mondta, hogy "nagy fenntartásokkal fogadom, hogy végrehajtják-e az algíri ígéretet". Megerősítette azt a korábbi előrejelzését, hogy a kőolaj hordónkénti ára a következő három évben 50-60 dollár között mozog majd.

Az Oroszország új gazdasági stratégiájának kidolgozásával megbízott Alekszej Kudrin, volt pénzügyminiszter, a Stratégiai Fejlesztések Központja alapítvány vezetője szerint, még ha lesz is OPEC-ország, amely nem tartja be teljes mértékben a termeléscsökkentésről szóló egyezséget, a talán már a novemberi bécsi ülésen megszületendő megállapodás 1-2 évre stabilizálja a kőolaj világpiaci árát. Hozzátette: az olajár azonban nemcsak a termelés mennyiségétől függ, hanem attól is, hogy miként alakul a kőolaj iránti kereslet, ezt pedig jelentős mértékben a globális gazdasági növekedés üteme határozza meg. Oroszország a világ legnagyobb olajtermelője, az olajexport a költségvetés egyik legjelentősebb bevételi forrása.