A luxuscikk-kereskedelem a legaktívabb és leginkább terjeszkedő kiskereskedelmi szektor, amely az új üzlethelyiségek nyitások 23 százalékát tudhatja magáénak 2010 első félévében – derül ki a CB Richard Ellis (CBRE) legfrissebb kutatásából, amelynek keretében a világ 69 országában 294 legnagyobb kiskereskedelmi hálózatot vizsgált, kiemelve a szektorok és régiók közötti különbségeket.

A világszerte érezhető gazdasági lassulás ellenére a luxusmárkák forgalmazása egyre inkább globalizált, a luxusbrandek többsége mind a három nagy régióban képviselteti magát. A luxuscikk-kereskedők átlagosan a világ 25 országának 50 nagyvárosában tevékenykednek, így a szektorban ők büszkélkedhetnek a legjelentősebb globális jelenléttel, amely a feltörekvő piacokon történt bővülésekkel még tovább nőtt.

A legnagyobb célpiac Kína, a legnépszerűbb célpont pedig továbbra is Hong Kong, ahol a CBRE által vizsgált márkák 91 százaléka képviselteti magát. A második London, ahol a brandek 87 százaléka van jelen, a harmadik pedig Dubai 85 százalékkal. Összesítve, a Top 15-ös listán nyolc város Ázsiában található, sőt az első tízbe csak London, Párizs és Milánó fért bele.A kiskereskedők terjeszkedési stratégiája a globális gazdaság teljesítményét tükrözi. A luxusmárkákat azonban kevésbé sújtotta a recesszió, mint a középkategóriás üzleteket – mondta Borbély Gábor, a CBRE regionális elemzője.

A jobb növekedési kilátások miatt a luxuscikk-kereskedők inkább a fejlődő, BRIC országokra fókuszálnak az Európai Unió helyett. Közép-Európa városai természetesen a Londonhoz vagy Párizshoz hasonló divatfővárosoknál is kevesebb figyelmet kapnak. A budapesti kiskereskedelmi piacra sem léptek be új, nagy nevek: a luxusmárkák sokkal kevésbé aktívak a fővárosban, mint a válság előtt voltak.
QP | Quality Placement