A főleg vegyiparban és élelmiszeriparban aktív holding nyereségcsökkenésének legfőbb oka, hogy tavaly nagyon gyengén teljesített a tulajdonában lévő német Lieken pékipari csoport.

Az Agrofert nyereségének csökkenése már harmadik éve tart: 2016-ban 9,6 százalékos, 2017-ben pedig 38 százalékos volt a visszaesés - írja az MTI.

Az Agrofertet Andrej Babis hozta létre a kilencvenes években és 2017 februárjáig ő volt a holding egyetlen tulajdonosa. Miután 2016 végén Babis miniszterelnök lett és Csehországban "személyére szabva" megszigorították az összeférhetetlenségi törvényt, amelyet a sajtó "lex Babis"-nak keresztelt el, a válalkozóból lett politikus a holding részvényeit egy vagyonkezelő alapba helyezte.

Az Európai Bizottság ellenőrei azonban az idei év elején megtartott vizsgálataiknál megállapították, hogy Babisnak továbbra is befolyása van a holdingra, befolyásolni tudja az uniós támogatások elosztását, ezért összeférhetetlenség van politikai és vállalkozói tevékenysége között.
Csehországnak az Európai Bizottság könyvvizsgáló jelentésére szeptember 21-ig kell hivatalosan válaszolnia.

Amennyiben beigazolódnának a könyvvizsgáló jelentésben megfogalmazott kifogások, a cseheknek mintegy 451 millió koronát kellene visszafizetniük az Európai Uniónak. Ezt a támogatási összeget az elmúlt években az Agrofert cégei vették fel.

Andrej Babis a bírálatokat elutasította, s azt állítja, Csehországnak semmit sem kell majd visszafizetnie az EU-nak.

Az Agrofert a legnagyobb cseh élelmiszeripari, és a második legnagyobb vegyipari csoport. Komoly tulajdona van az erdőgazdálkodásban és a médiában is. A tavalyi év végén az Agrofertnek mintegy 33 ezer alkalmazottja volt, ebből 22 ezer Csehországban. A holding Magyarországon, Szlovákiában és Németországban is tevékenykedik.