Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kartellhivatal nem fogadja el a Lufthansa érvelését, hogy nem a légitársaság emelte az árakat, hanem egy számítógép vezérelte rendszer automatikusan a növekvő kereslethez igazította a tarifákat - számolt be az MTI.

A társaságok nem bújhatnak algoritmusok mögé. Ezeket végül is nem a Jóisten írja mennyekben - mondta Andreas Mundt, a kartellhivatal elnöke a Süddeutsche Zeitungnak.

Az elnök nem vitatta, hogy egy piacgazdaságban a szűkülő kínálat változatlanul erős kereslettel párosulva áremelkedéshez vezet. A kérdés az, hogy a Lufthansa túllépett-e azon a határon, amikor már az erőfölénnyel való visszaélésről, mértéken felüli áremelésről van szó. A hivatal most ezt vizsgája - mondta Mundt. A hivatal a meghallgatások eredményétől teszi függővé, hogy indít-e hivatalos eljárást az ügyben.

Carsten Spohr, a Lufthansa vezérigazgatója visszautasította a vádakat, és azzal érvelt, hogy az áremelést főleg a belföldi járatok esetében a kínálat csökkenése indokolja. A korábban az Air Berlin flottájához tartozó 140 gépből 90 a földön vesztegel, és a Lufthansának nincs elég gépe, hogy megbirkózzon ezzel a rendkívüli helyzettel - mondta Spohr.

Januárban szerinte csökkennek a tarifák, már csak azért is, mert a konkurensek, így az easyJet új belföldi járatokat indít Németországban.