A brit Vodafone szolgáltatási bevétele már a második egymást követő negyedévben hanyatlott október-decemberben, a cég üzleti évének harmadik negyedében, az bevétel 2,6 százalékkal zsugorodott az egy évvel korábbihoz képest, szemben a Bloombergnek nyilatkozó elemzők mínusz 2,4 százalékos várakozásával. A China Mobile után a világ második legnagyobb mobiltelefon-operátora brutálisan csökkenti alkalmazottai számát, Spanyolországban például ezer embert küldenek el, miután 2012 közepén 5,9 milliárd fontot (9,2 milliárd dollár) kellett leírniuk a Vodafone spanyol és olasz vállalkozásának értékéből.

A szolgáltatási bevétel 14 százalékkal esett Olaszországban, 11 százalékkal Spanyolországban, 5,2 százalékkal Nagy-Britanniában és 0,2 százalékkal Németországban. Indiában és Törökországban ugyanakkor kilenc- és 18,4 százalékos bővülést tapasztalt a cég. Az amerikai Verizon Wireless, amelyben a Vodafone-nak 45 százalékos részesedése van, 8,7 százalékos növekedést könyvelt el.

A menedzsment az elbocsátásokon túl olyan cégfelvásárlásokkal igyekszik takarékoskodni, amelyek eredményeként javul a Vodafone tevékenységének hatékonysága. Emellett a növekedést ígérő területekbe fektetnek be. Az utóbbiak közé tartozik a mobilinternetezés, amelynek bővülését az adatforgalom örömteli növekedése mutatja. Ennek egyik feltétele az okos telefonok terjedése: a cég európai ügyfeleinek immáron harmadai ilyen készüléket használ.