Dick Fuld, a Lehman Brothers egyik egykori vezetője a kongresszus Pénzügyi Válságot Vizsgáló Bizottsága előtti meghallgatásán azt mondta, cége szeptember 15-én azért folyamodott csődvédelemért, mert nem vonták be az egy nappal korábban a Fed által meghirdetett akcióba, amely során több befektetési bank számára is hozzáférhetővé tettek egy hitelcsatornát, amelyen keresztül többlet likviditáshoz juttatták a fedezethiánnyal küszködő cégeket.

Tom Baxter, a New York-i Fed egyik kormányzója korábban azt mondta a bizottság előtt, a Lehmanra is kiterjesztették az akciót, s erről szeptember 15-én tájékoztatták is a befektetési bank vezetését. Fuld erre azt válaszolta: kösz a levélért, de mi addigra már csődbe mentünk – írja a Wall Street Journal.

Erre Baxter később módosította vallomását, hogy úgy emlékszik, már a csőd előtt egy nappal tájékoztatták a Lehman vezetését a rendkívüli lehetőségről, amellyel elkerülhették volna a csődöt. Mint mondta, a Lehman jogi vezetőjének küldték el az e-mailt, s a tájékoztatást azért foglalták írásba, hogy biztosan célba érjen, mivel azon a hétvégén rengeteg szóbeli tárgyalás zajlott a Fed és a piaci szereplők között. Mint Fuld elmondta, hozzá nem érkezett meg a levél. A bizottság honlapján közzétette a levelet, amelyen valóban nem látszik semmilyen megerősítés a Lehman részéről, megkapták azt.

Nehéz eldönteni, hogy kinek van igaza a történetben, a Lehman-csőddel kapcsolatban azonban nem ez az első eset, hogy kiderül, banális véletlenen múlt a befektetési bank sorsa. A legendás befektető, Warren Buffett által vezetett Berkshire Hathaway vezetői egy évvel ezelőtt hozták nyilvánosságra a történetet, amely szerint Buffett mobiltelefonján is múlt a válság.

A Barclays bankház vezetői ugyanis ajánlatot készültek tenni a bajba került Lehmanra, s ehhez Buffett segítségét kérték. Buffett ekkor további részleteket kért a tervezett üzlettel kapcsolatban, s ezek tisztázása miatt a Barclays vezetői visszahívták a gurut. Ő azonban nem vette fel a mobilját, így a hangpostáján hagytak üzenetet. Buffett azonban nem tudja kezelni telefonján a hangposta funkciót, így az üzenet soha nem ért célba.

Csak hónapokkal később tudta meg, hogy visszahívták, amikor lánya felhívta figyelmét a telefonja kijelzőjén villogó kis levélre.