Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hatás jóval kisebb lenne, mint az Európai Bankhatóság (EBH) által tavaly becsült 52,2 milliárd euró (19 035 milliárd forint), ami megkönnyebbülést jelentene egy olyan ágazat számára, amelyet egy évtizede alacsony nyereségek sújtanak, és amely még mindig a világjárvány okozta recesszióból lábadozik.

Az Európai Bizottság Bázel III. irányelvtervezete, amely a 2008-as pénzügyi válság megismétlődésének elkerülését célzó globális szabályok utolsó csomagját ülteti át, az uniós bankok minimális tőkekövetelményének növelését 2015-re 0,7 és 2,7 százalék közé, 2030-ra pedig 6,4-8,4 százalék közé teszi - írja a Reuters.

"Az EBH becslései szerint ez a hatás azt eredményezheti, hogy a nagy uniós bankok korlátozott számának (a vizsgálati mintában szereplő 99 bankból 10 banknak) együttesen... kevesebb mint 27 milliárd eurónyi tőkét kell emelnie" - áll a Bizottság dokumentumában. Az EBH szerint a tesztmintában szereplő bankok 17 uniós országból származnak, és az uniós bankok teljes eszközállományának mintegy 75 százalékát képviselik.

A bankok lobbiztak a "kibocsátási alsó határ" rugalmasabb értelmezéséért, amely korlátozza a saját tőkekövetelményük meghatározásában való mérlegelési jogkörüket, de kívánságuk nem teljesült. Az Európai Parlamenté lesz a végső szó a szabályok jóváhagyásáról, de a szabályozó hatóságok figyelmeztették a blokkot, hogy ne térjenek el a globális szinten már elfogadott normáktól. Várhatóan a Parlament átengedi a szabályozást, mivel az nem tartalmaz könnyítéseket és szinte megegyezik a korábban megszavazott javaslatokkal.

A jövő héten közzéteendő irányelv a felügyeleteknek felhatalmazást ad arra is, hogy az éghajlati kockázatokkal kapcsolatos követelményeket írjanak elő, és szigorúbb szabályokat tartalmaz a külföldi bankok uniós fióktelepeire vonatkozóan. Ez további jogi támogatást nyújt az Európai Központi Banknak, amely nyomást gyakorol a bankokra, hogy tegyék közzé és kezeljék az éghajlatváltozással kapcsolatos kockázatokat, például az időjárási veszélyeket és a szabályozás változásait.

Ami a külföldi fióktelepeket illeti, azok a bankleányok, amelyek a tavalyi év végén 510 milliárd euró értékű eszközzel rendelkeztek, és amelyek Belgiumban, Franciaországban, Németországban és Luxemburgban összpontosulnak, ezentúl egységes engedélyezési eljárás alá tartoznak.

A tervezet szerint a tőkére, a likviditásra, az irányításra és a kockázatkezelésre vonatkozó követelményeknek is meg kell majd felelniük.

Tájékoztatás

 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja részeként valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.