A londoni pénzügyi szektor, amely a járvány legrosszabb időszaka után szeretne visszatérni a normalitás látszatához, élen jár abban, hogy a dolgozókat visszacsábítsa az irodákba, és egyes vállalatok még ingyenes étkezést és közösségi eseményeket is kínálnak. Úgy tűnik, hogy ez működik; a londoni közlekedési vállalat a héten közölte, hogy a 2020. márciusi járvány óta a legforgalmasabb napot regisztrálta, mivel a munkavállalók megtöltötték az egykor kihalt vonatokat a főváros pénzügyi negyedében, a City és a Canary Wharf kerületekben - írja a Reuters.

A Canary Wharf Group, amely az utóbbi kerületet üzemelteti, szintén azt mondta, hogy nagyobb volt a forgalom, mint tavaly március óta bármikor. Irodai dolgozók tömegei tolongtak a tereken, míg a City dolgozói a London Bridge-en nyüzsögtek, és a Tower Bridge mellett lazítottak a nyári meleget idéző szeptemberi napsütésben.

"Úgy érzem, hogy a londoni irodák a nyári szabadságolások utáni időszakban, szeptemberben és októberben kezdenek visszatérni a normális kerékvágásba" - mondta Ian Williams, aki a Peel Hunt befektetési banknál dolgozik, és a héten először utazott vissza a londoni Cityben lévő irodájába.

A Standard Chartered közölte, hogy a héten a személyzet mintegy 33 százaléka tartózkodott az irodában, szemben a múlt heti 20 százalékkal, és az idei és tavalyi karanténos időszakokban tapasztalt néhány tucatnyi emberrel. A bank azok közé tartozik, akik kreatívan jutalmazzák az irodába bejutó alkalmazottakat, az említett cégnél például ingyenes étkeztetéssel.

Eközben a Goldman Sachs, amelynek vezérigazgatója korábban "aberrációnak" nevezte az otthoni munkavégzést, ingyenes fagyizással csábítja a dolgozókat. A befektetési bank közölte, hogy a héten mintegy 3000 dolgozó érkezett a londoni Cityben található Plumtree Court-i irodáiba. Ez nagyjából 50 százalékos kihasználtságot jelentett, és hatszorosa volt a zárva tartás csúcsának, amikor a bank irodáiban mindössze 400-500 alkalmazottal dolgozott naponta - tették hozzá.

A HSBC Canary Wharfban lévő székhelyének napi kihasználtsága a héten 1800 főre emelkedett a lehetséges 3500 főből, a közelmúltbeli 1000-1500 fős átlagról - közölte a bank a Reuters-szel, és a következő hetekben várhatóan még többen csatlakoznak a tömeghez.

Az irodai munkához való visszatérés a világ nagy részén és a legtöbb szolgáltatási területen nagyon nehézkesen megy. Az Egyesült Államokban például a dolgozók legnagyobb részének annyira megtetszett a távmunka, hogy fizetéscsökkentést is bevállalnak, csak ne kelljen visszatérniük a munkhelyükre.