Több mint öt és félszeresére nőtt egyetlen év alatt Oroszországban az elektronikus úton jogtalanul felvett pénzek következtében elszenvedett kár. A Vedomosztyi orosz hírportál értesülését az Alfa biztosítótársaság kimutatására alapozza.

Ebből kiderül, hogy 2015. júliusa és 2016. júniusa között 93 százalékban az internetes tranzakciók bizonyultak a legveszélyesebbeknek. A bank-automatákból lelopott pénzek csak 4 százalékban, a kártya elvesztése pedig mindössze 3 százalékban osztozik a kárban.

Figyelem, emberek!

A biztosítótársaság mindezt elsősorban azzal magyarázza, hogy az emberek még mindig tájékozatlanok, nem sajátították el az internetes technológia legelemibb szabályait sem. A legtöbb esetben kimutatható a károsult felelőssége.

Igen gyakran, ugyanis, ismerőseikkel megosztják jelszavukat, Pin-kódjukat, sőt telefonon is bemondják a legbizalmasabb adatokat is, ha valaki a bankukra hivatkozva érdeklődik. Igen sok esetben a mobiltelefonnal rendelkezők szenvedik el a legnagyobb veszteségeket.

Ellenakció indul

Az Állami Dumában most törvénytervezetet készítenek elő annak érdekében, hogy az internetes tranzakciókkal kapcsolatos bűncselekményeket a korábbinál sokkal szigorúbban büntessék. Azt szeretnék elérni, hogy a jövőben az elektronikus lopásért akár tíz év börtönbüntetés is kiszabható legyen.

A nyomozóhatóság az eddiginél több jogosítványt kapna annak érdekében, hogy a bűnözőkre időben lecsaphasson, és ne tüntethessék el a bizonyítékokat. A rendőrség az eddiginél konstruktívabb együttműködést alakít ki a pénzintézetekkel, hogy azok személyiségi jogokra hivatkozva ne késleltessék a nyomozást. Ehhez, természetesen, a károsult feljelentése és hozzájárulása is szükséges.