A múltban gyakran hangzott el banok kapcsán, hogy túlságosan nagy ahhoz, hogy hagyhatnánk bedőlni; ám most még nagyobb a bajt okozhatnak a túlságosan nagy pénzintézetek a professzor szerint. "Még nagyobb szörnyeket teremtünk" - jelentette ki a professzor egy dublini eseményen a Bloomberg beszámolója szerint.

A Nagy Gazdasági Világválság óta legkomolyabb krízis hatására az amerikai bankszektorban masszív konszolidáció zajlott: például a Bank of America megszerezte a Merrill Lynchet és a Coutrywide pénzügyi csoportot, míg a Wells Fargo átvette a Wachoviát.

Fizetésképtelenség esetén a hagyományos módszerek nem működnek; a túlságosan nagy bankokat kisebb részekre kell bontani - fogalmazott dr. Végzet. A professzor szerint a "pénzügyi szupermarketek", amelyek a kereskedelmi és befektetési bankolás mellett a biztosítás és az eszközkezelést is ötvözik, egyszerűen katasztrófának bizonyultak - elég csak a 45 milliárd dolláros állami segélyre szoruló Citigroupra gondolni. "A bankoknak bankoknak kellen maradniuk" - tette hozzá Roubini.