A Ciel&Terre a baden-württembergi Rechenben átadta az első közüzemi méretű lebegő napelemes rendszerét Németországban. Az úszó napelemes technológia egyik legjelentősebb technológiai innovátorként ismert fejlesztő egy 750 kilowatt (kW) teljesítményű egységet telepített - a több mint 2300 napelemes panellel évente várhatóan 736 MWh áramot fognak tudni termelni.

A recheni erőmű termését az Ossola GmbH bányászati ​​társaság fogja felhasználni - leginkább önfogyasztásra. A 40 hektáros méretű kőbánya-tóra tervezett projektet a Ciel&Terre dolgozta ki és az Erdgas Südwest építette meg.

A napelemes erőműről a Cleantechnikának nyilatkozó értékesítési szakember, Neige Breant elárulta, hogy bár az építés februártól tartott, valójában csak 3-4 hétig tartott a lebegő panel összekapcsolása - a legtöbbet a hálózati csatlakozásra kellett várniuk. Az erőművet egyetlen speciális rögzítőkábellel (parabolikus kikötővezeték-rendszerrel) pozícionálták az egykor kőbányaként működő, így meglehetősen szabdalt és barázdált fenékrajzú tavacskában.

Az úszó napelemes erőműveknek a leggyakrabban nem a mérete a legfontosabb - bár az a magyarországi napelemes boomot leginkább előidéző 500 kW-os egységméretnek éppenséggel a másfélszerese -, hanem az adott megrendelő földrajzi, műszaki, technológiai stb. adottságainak optimális kihasználása. A Napi.hu írt korábban egy jelentős albániai építkezés előkészítéséről, de azt is érdemes visszaidézni, hogy alig két éve Kína azzal lepte meg a világot, ahogyan egy, korábban az intenzív szénbányászat miatt megváltozott talajszerkezet alatt összeomlott, és így sajátos bányatavat létrehozó területet újrahasznosítva, egy 20 MW méretű úszó naperőmű építésébe kezdett. A Huainani erőmű kapacitását ráadásul szinte menet közben megduplázták.

A Ciel&Terre úgy számol, hogy ha a recheni projekt sikeres lesz, és hozza a remélt termelési számokat, akkor a már "bevett" Japán, Franciaország, Dél-Korea, Kína, Brazília, Tajvan és az Egyesült Államok után Hollandiában, Portugáliában, Belgiumban, valamint további németországi helyszíneken is "megnyitja majd az érdeklődés kapuit" - mondta Neige Breant.