Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nem áll meg a világon a közepes méretű összeolvadási és felvásárlási tranzakciók: tavaly 2,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábban publikált hasonló adatokat. A tranzakciók összértéke 719 milliárd dollár volt, ami 5,4 százalékos növekedést jelent. Az összérték 19 százaléka kötődött magántőke-alapú kivásárláshoz, 2 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A kedvező gazdasági környezet idén a fennálló piaci bizonytalanságok ellenére is további növekedést hozhat a szegmensben.

A felvásárlási tranzakciók 23 százaléka az ipar és vegyipar szektorban, 20 százalék a TMT (technológia, média, telekommunikáció), míg 13 százalék az üzleti szolgáltatások, 11 százalékkal pedig az energetika és bányászat szektorban történt.

2018-ban két régióban zajlott az összes felvásárlás fele: az Észak-Amerika volt a legaktívabb, az itt lezajlott tranzakciók 28 százalékát tették ki a globális mennyiségnek. A második legjelentősebb régió Kína volt, ahol a tranzakciók 22 százalékát bonyolították. A FÁK országait is magában foglaló kelet-közép-európai régióban 2018 a korábbinál passzívabb időszaknak bizonyult: 242 összeolvadás/felvásárlás történt, ez 14 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi hasonló adatoktól.

"A Mergermarket által összegzett, az előző félév során kilátásba helyezett, de még le nem zárt tranzakciók száma jelenleg 7851-en áll, ami 6 százalékkal alatta marad a tavaly ilyenkor mért szintnek. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az idei évben feltétlenül visszaesésre kell számítanunk - kommentálta Boross Ákos, a BDO Magyarország pénzügyi tanácsadási üzletágának ügyvezető partnere a közleményben az adatokat. Úgy látja, hogy a bizonytalanságok - kereskedelmi háború, brexit stb. - tovább növelhetik a felvásárlások számát.

A hazai piacon mind a pénzügyi, mind az energetikai, mind a TMT szektorra jelentős aktivitás volt jellemző. 2019-ben a pozitív trend folytatódására számít a BDO Magyarország, a tranzakciók számát érezhetően növelheti a Fitch és az S&P globális hitelminősítők felminősítése is, amelyek tovább javíthatják a hazai befektetési célpontok pozitív megítélését - tették hozzá.