Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A román autópálya-építéseket felügyelő állami társaság közölte: a kiderült, a kivitelező képtelen teljesíteni a feladatot. A pályaszakasz építésénél tapasztalt késés miatt a CNAIR 75 millió lej (5,25 milliárd forint) késedelmi díjat szabott ki az építőre, a konzorcium azonban a szerződésbontási szándékáról értesítette a társaságot.

"Az egyetlen lehetőség a projekt befejezésére a kivitelezői szerződés felbontása és új versenytárgyalás kiírása" - áll a CNAIR közleményében.

A magyar-román államhatártól kezdődő 60 kilométeres szakaszon a Bechtel társaság kezdte el a pálya építését. Az amerikai cég a munkálatok mintegy ötven százalékát végezte el, ám a román kormány 2013-ban szerződést bontott vele. A munkálatok befejezésére kiírt versenytárgyalást 2015 áprilisában a spanyol Corsan SA és Corviam Construccion SA, valamint a román Consinit SRL, Road Consulting & Design Solution SRL és a Via Design SRL társaságok konzorciuma nyerte. A román közútkezelő 2015 júniusában adott ki rendeletet a kivitelezési munkálatokra, ám 2016 szeptemberéig el sem kezdődött a munka.

A spanyol-román cégcsoportnak a szerződés szerint 24 hónap alatt kellett volna elvégeznie a tervezési, építési munkákat, és az átadás után 30 hónapra kellett volna garanciát vállalnia a munkálatokra. A konzorcium áfa nélkül 701 millió lejes (49 milliárd forint) ajánlatot tett.

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter augusztus 26-án Dubrovnikban arról állapodott meg Sorin Buse román közlekedési miniszterrel, hogy az autópálya 2018-ban mind a magyar, mind a román oldalon eléri az államhatárt, és az M4-es pálya összekapcsolódik a romániai A3-assal. Ehhez a román oldalon a Bors-Berettyószéplak szakaszt kell megépíteni.