A többségi állami tulajdonban álló China Mobile a világ legnagyobb mobilszolgáltatója, közel 900 millió ügyféllel rendelkezik, és még 2011-ben adta be az Egyesült Államok és más országok közötti telekommunikációs szolgáltatások nyújtására vonatkozó kérelmét az FCC-nek.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium felügyelete alá tartozó Nemzeti Távközlési és Információs Hivatal (NTIA) hétfőn azt ajánlotta a végső döntésben illetékes Szövetségi Kommunikációs Hivatalnak, hogy nemzetbiztonsági okok miatt utasítsa el a China Mobile kérelmét.

A hír hatására a China Mobile árfolyama 2,6 százalékkal több mint négyéves mélypontra esett a hongkongi tőzsdén.

Az NTIA ajánlása éppen egy olyan időpontban született, amikor egyre erősebbek a kereskedelmi feszültségek Kína és az Egyesült Államok között.

A Donald Trump vezette amerikai kormányzat nemzetbiztonsági okokra hivatkozva vetett ki importvámokat kínai termékekre, illetve szigorította kínai vállatok működését az amerikai piacon.

Az Egyesült Államok július 6-án léptet életbe megemelt vámtarifákat újabb, több mint 800 különböző árucikkre 34 milliárd dollár értékben, amire Peking várhatóan hasonló válaszlépést tesz.

Ráadásul az amerikai kormányzat veszélybe sodorta a ZTE kínai mobil távközlési eszközgyártó konszern működését, amikor áprilisban megtiltotta amerikai vállalatoknak, hogy alkatrészeket szállítsanak és szolgáltatásokat nyújtsanak a kínai cégnek, mert az nem teljesítette az Irán és Észak-Korea ellen elrendelt szankciók megsértése miatt még 2017 márciusában kötött megállapodás egyes feltételeit. Az Egyesült Államok és a ZTE azóta megállapodott a tilalom visszavonásának feltételeiről, ennek végrehajtása folyamatban van.

A fotó forrása: Brendan Smialowski/AFP.