Az MHP ukrán óriáscég meg akar vásárolni venni egy lengyel baromfiüzemet, amelynek segítségével végképp megvetheti a lábát az Európai Unió piacán - írta az onet.pl. Ezzel házon belüli ellenfelet kaphatnak a lengyel baromfiágazat vállalatai, amelyek egyébként régóta elégedetlenkednek, amiatt, hogy az olcsó ukrán termékek elöntik az EU-t, amióta az unió megkönnyítette a kelet-európai ország cégeinek értékesítését az európai piacon.

A Puls Biznesu internetes portál úgy tudja, az MHP az Exdrob vállalat felvásárlásával akar hídfőállást szerezni az unión belül  - ez a cég az utóbbi időben veszteségekkel küzdött. A versenypolitikai és fogyasztóvédelmi hivatalhoz befutott a kérelem a befektetés engedélyezésére. Ennek értelmében a Kutnyovszki Baromfi Üzem venné át az Exdrob ellenőrzését. Ugyanakkor a kérvényt az MHP-hez tartozó, ciprusi székhelyű Roftan Holding nyújtotta be.

Az ukrán vállat uralja a hazája csirkefeldolgozási piacának több mint harmadát. A cég a termelés teljes vertikumát átfogja a szántóföldi tevékenységektől a fogyasztó asztalára kerülő termék előállításáig. A takarmány előállításától a tenyésztésen és feldolgozáson át az értékesítésig a teljes vertikummal foglalkozik. Az utóbbit franchise kereskedőkkel bonyolítja le. Az MHP bevételei a múlt évben meghaladták az 1,1 milliárd amerikai dollárt - hívta fel a figyelmet a Puls Biznesu.

(A kép forrása: Unsplash)