Bizonyos esetekben " a fair value alkalmazása a hitelezés elleni ösztönzőként jelenhet meg a kisebb pénzintézetek számára, amelyek hiteljellemzőit nem lehet könnyen értékelni a piacon" - mondta Elizabeth Duke, a Federal Reserve kormányzó tanácsának tagja egy pénzügyi konferencián Washingtonban.

A "fair value" szabály szerint elvileg az összes pénzügyi és egyéb eszközt a fordulónapokon érvényes piaci árakra kell értékelniük a bankoknak. A pénzintézetek, így például a Wells Fargo azzal érvelnek, hogy a szabály arra kényszeríti a társaságokat, hogy a kereslet gyengülésekor irreálisan alacsony árakon írják le eszközeiket. A biztosítók és a könyvelőirodák viszont azt mondják, a rendelkezés biztosítja, hogy a cégek a valós pénzügyi állapotukat publikálják.

Márpedig az amerikai Pénzügyi Számviteli Szövetség Bizottsága (FASB) azt tervezi, hogy kiterjeszti a piaci árra történő értékelési kötelezettséget a hitelekre is, ami felgyorsíthatja a bankok veszteségkimutatását, egyúttal alacsonyabb eredményeket és könyvértékeket eredményezhet.

Közben a FASB igyekszik irányelveit a több mint 100 országot magába foglaló nemzetközi számviteli bizottság (IASB) szabályaihoz is hozzáigazítani.

A FASB és az IASB céljai aggályokkal töltenek el, mivel a kisebb bankoknak jelentős többletköltségeket és nagy nehézségeket okozhat az új standardok alkalmazása - fogalmazott Duke.