Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Komoly üzletbezárási hullámra készül az amerikai divatcég, a Gap - írja a Portfolio.hu. A tervek szerint 175 üzletét zárná be Észak-Amerikában az elkövetkezendő években, ami a teljes üzletmennyiség negyedének felel meg. Ebből 140 üzlet még idén becsukja kapuit.

Az outleteket nem érintik a bezárások. A racionalizálást követően 500 Gap-üzlet marad Észak-Amerikában, valamint 300 outlet - írja a Marketwatch. Néhány európai üzletet is bezár a cég, de ott nem lesz ilyen drasztikus a racionalizálás. A bezárások leépítésekkel járnak, 250 dolgozót bocsátanának el.

A menedzsment indoklása szerint a boltbezárások a válaszuk arra, hogy változnak a vásárlási szokások. Az online vásárlás egyre inkább terjed, a ruhavásárlásban is, fizikai üzletekre kevésbé van szükség. A cégnél mostanában több komoly változás is történt, például leváltotta az egyik divíziójának vezetőjét, valamint megszüntette a kreatív igazgatói posztot.

A most bejelentett lépésektől éves szinten 25 millió dolláros költségmegtakarítást vár a cég 2016-tól kezdődően. Ez a profitvárakozások szempontjából szinte jelentéktelen, hiszen a 2016-ra vár működési költségének a 0,2 százalékát sem éri el.

A boltbezárások bejelentésével egyidőben a Gap menedzsmentje megerősítette a teljes évre vonatkozó várakozásait: az egy részvényre jutó eredmény szintjén 2,75-2,80 dolláros EPS-t vár a vezetőség. Ez nem tartalmazza a boltbezárások egyszeri költségeit, amik az adózás előtti eredményt 140-160 millió dollárral rontják.