Oroszország ukrajnai inváziója alaposan felkavarta az árupiacokat, a földgáz - a nitrogénműtrágyák alapanyaga - ára rekordszintre emelkedett. Ez arra kényszeríti a termelőket, hogy visszafogják az ammónia termelését, ami növeli a mezőgazdasági inputköltségeket, és növeli a világméretű élelmiszersokk kockázatát - írta a Bloomberg.

A nitrogénműtrágyák alapanyagaként földgázt használnak, amely általában a gyártó költségeinek mintegy 80 százalékát teszi ki. Az európai gázpiacon a határidős ügyletek jelenleg mintegy tízszer magasabbak, mint egy évvel ezelőtt. A globális élelmiszerárak a múlt hónapban rekordszintre ugrottak, éppen akkor, amikor az ukrajnai háború elkezdődött.

A mostani bejelentés várható volt, mivel szerdán a Nitrogénművek Zrt. bejelentette, hogy átmenetileg leállítja ammóniatermelését, mivel nem bírja a földgáz drágulását.

Cégünk folyamatosan monitorozza a helyzetet és minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy újraindíthassa termelését és csökkentse a régió műtrágyaimport-függőségét, de a magas energiaintenzivitású ammóniatermelés leállítása jelen piaci környezetben elkerülhetetlen volt - írta Nitrogénművek, amely a közép-európai régió egyik vezető nitrogén alapú műtrágya gyártója és mezőgazdasági alapanyag forgalmazója, székhelye Pétfürdőn van.

Tegnap a norvég Yara, a világ egyik legnagyobb műtrágyagyártója azt közölte, hogy a földgáz árának ugrásszerű növekedése miatt visszafogja ammónia- és karbamidtermelését Olaszországban és Franciaországban. A lépés egy újabb jele az élelmisze-rtermelés növekvő költségeinek, ami akár válsághoz is vezethet.

A Borealis, egy másik jelentős európai műtrágyagyártó, is csökkenti az ammóniagyártási kapacitását, sőt immár a termelés leállítását is fontolgatja.

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.