A romániai Blue Air fapados légitársaság két új belföldi járatot vezetett be júliusban, illetve sűrítette a már meglevő vonalakon a járatok számát - adta hírül a Maszol. Immáron Temesvárra és Nagyváradra is lehet repülni Bukarestből a fapados légitársaság gépein, Bukarest és Temesvár között heti tíz járat lesz, Bukarest és Nagyvárad között pedig heti négy.

A vállalat meglévő belföldi vonalain sűríti járatait: az eddigi három helyett heti öt alkalommal lehet Bukarestből Kolozsvárra repülni, illetve heti négy alkalommal Bukarestből Iasi-ba (Jászvásárra). A 2021. március 27-éig tartó kampány keretében akár 9,99 euróért is meg lehet vásárolni egy repülőjegyet.

Kéne egy kis pénz!

A bukaresti kormány fontolgatja, hogy állami pénzügyi támogatásért cserébe részesedést kér a fapados légitársaságban - idézte a Transindex hírportál Lucian Bode szállítási miniszert. A tárcavezető arról is beszélt, hogy a napokban fontos tárgyalásra kerül sor a Blue Air mellett az állami tulajdonban levő nemzeti légitársaság, a Tarom vezetőségével is. Így végső soron a bukaresti vezetés közreműködésével a válság után feltámadhat a romániai nemzeti légiipar, ami nagy siker lenne.

A Blue Air március 17-én állította le menetrend szerinti járatait, majd április elején 42-45 millió euró értékű kedvezményes hitelt kért a kormánytól, amelynek folyósítását az Orban-kabinet április 23-án jóváhagyta. A vállalat a korlátozások ideje alatt kényszerszabadságra küldte dolgozóinak 90 százalékát, és kidolgozott egy üzleti tervet a nehéz pénzügyi helyzet átvészelésére.

Csődegyezség

Ugyanakkor úgy tűnik, a Blue Air nem vár az állami támogatásra: július elején csődegyezségi eljárást kezdeményezett a hitelezőivel, és közölte, hogy a következő 18 hónapban 100 millió euró adósságot kell átütemeznie. A csődegyezségi eljárás lehetővé teszi, hogy a cég tovább működjön - az adósok nem kérik számláinak zárolását -, így időt nyer arra, hogy rendezze pénzügyi helyzetét.

Oana Petrescu, a Blue Air vezérigazgatója a Profit.ro román gazdasági portálnak elmondta, hogy a vállalat azért jutott ilyen helyzetbe, mert március és június között a koronavírus-járvány miatt nem lehetett utazni. A vállalat 100 millió euró árbevételt tervezett erre az időszakra, amitől elesett. A cégvezetés szerint a légi közlekedés újraindulásával a Blue Air képes lesz a következő 18 hónapban annyi árbevételt elérni, hogy kifizesse az adósságot. A járvány okozta közvetlen veszteséget az állami segélyből fedeznék.

A Blue Air Románia második legnagyobb légitársasága, 2018-ban 5 millió utast szállított. Első helyen a Wizz Air áll 8,3 millió utassal, harmadik az állami tulajdonú Tarom, amely 2,7 millió utast szolgált ki.