Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Garuda a délkelet-ázsiai ország legnagyobb légitársasága. A vállalat több mint négymilliárd euró (1240 milliárd forint) összegű megrendelést törölt. A Garuda eddig egy Boeing 737 Max 8 típusú gépet tartott üzemben, amelyet most a légitársaság feltehetőleg vagy elad, vagy visszaszolgáltat a Boeingnak. Az összesen ötven gépre szóló megrendelés még 2014-ből származott.

"Levelet küldtünk a Boeingnek a rendelés törlését tartalmazó kérelemmel. A Garuda utasai nem bíznak többé a Boeing 737 Max 8-asokban, nem akarnak velük utazni" - közölte az indonéz légitársaság szóvivője.

Az AFP francia hírügynökség megjegyezte, hogy ez az első megerősített esete a típus szállítására vonatkozó szerződések felbontására a Boeinggal.

A fél éven belül egymást követő két szerencsétlenség miatt a légügyi hatóságok szerte a világon megtiltották az ilyen típusok repülését.

Az Ethiopian Airlines Boeing 737 Max 8 típusú gépe március 10-én indult el Addisz-Abebából Nairobiba, azonban felszállás után hat perccel a földnek csapódott, és több darabra esett szét. Az utasok és a személyzet tagjai - összesen 157 ember - életüket vesztették.

A Lion Air indonéz légitársaság Jakartából Pangkal Pinang városba tartó Boeing 737 Max 8 típusú gépe 2018. október 29-én zuhant a Jávai-tengerbe. A fedélzeten tartózkodó 189 ember meghalt.