A hétvégén sikeresen megtartotta új, 777-9X modelljének első repülését a Boeing a CNN beszámolója szerint. A gép rekordernek számít, egyszerre 425 utast képes szállítani, ezzel kapacitását nézve a legnagyobb forgalomban lévő modellnek számít.

Jelen állás szerint kereskedelmi forgalomba 2021-ben kerülhet az új modell, először a Lufthansa viszonylatain, de megrendeléseket várnak az Emirates, az Etihad, a Qatar, a British Airways, a Cathay Pacific, és az ANA légitársaságoktól is.

A Boeing a listaáron 440 millió dollárra taksált géptől remélheti, hogy a katasztrofális elmúlt időszakból fordítson. Miután vélhetően tervezési hiba miatt kettő is lezuhant a gyártó forradalminak szánt 737-MAX típusából, amelyek ezt követen jelenleg földre vannak kényszerítve, nagyon látványosan romlottak a Boeing eredményei, bezuhant a részvényárfolyama is.

A 777X a korábbiakhoz képest könnyebb anyagból készült, kevesebb üzemanyagot fogyaszt, és képes a megszokottnál alacsonyabb magasságon közlekedni, ami kíméletesebb az utasok szervezetére, különösen hosszú, interkontinentális utakon.

Az iparági kérdés, hogy egyáltalán szüksége van e a légiközlekedésnek egy újabb, ilyen hatalmas géptípusra, mivel sok légitársaság épp kisebb típusokat igyekszik üzemeltetni. Emellett még mindig nincs vége a Boeing ellene zajló vizsgálatnakm ami földre kényszerített az önlezuhanásra hajlamos 737-MAX szériát, és a cég se kezelte megfelelően a helyzet kommunikációját.