A Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) jóváhagyta a Boeing terveit a Dreamliner karbonkompozit vázának apró gyártási hibáinak ellenőrzésére és javítására – közölte pénteken késő este két, a tervet ismerő személy a Bloomberggel. A repülőgépgyártó 2020 vége óta nagyrészt leállította a szállítást, mivel mérnökei mintegy 20 helyen találtak nem megfelelően kitöltött réseket a repülőgépek törzsén.

Az FAA megállapodása mérföldkő a vállalat számára, de ettől még nem indulnak azonnal újra a szállításokat. A Boeingnek még el kell végeznie a szükséges javításokat, és az FAA ellenőreinek minden egyes repülőgépet jóvá kell hagynia. Bár a szállítások újraindításának időzítése egyelőre nehezen megjósolható, a vállalat célja, hogy az augusztus 8-i héten megkezdjék azokat.

Kész repülők, csak nem szállhatnak ki a fészekből

A Boeing szerint összesen 120 darab, akár 338 millió dollárért is árusítható repülőgépet építettek meg, de azokat a gyártási hibák miatt nem szállíthatták le, amíg az FAA jóváhagyására vártak. A repülőket olyan megrendelőknek értékesítették, mint az American Airlines.  

A szállítások újraindítása pénzügyi fordulatot jelent a Boeing számára az évek óta tartó huzavona után, amely frusztrálta a vevőket, a beszállítókat és a befektetőket. Rob Spingarn, a Melius Research elemzője szerint ez egyben potenciális katalizátor is a Boeing részvényei számára, mivel az arlingtoni székhelyű vállalat közel 10 milliárd dollárnyi készpénzt kezd felszabadítani a gyárakban és a sivatagi raktárakban tárolt Dreamlinerekből.

A Boeing azt tervezi, hogy fokozatosan növeli a gyártást, miközben csökkenti a le nem szállított 787-esek készletét - mondta Stan Deal, a vállalat kereskedelmi vezetője a hónap elején a farnborough-i nemzetközi légi szalonon adott interjújában. A repülőgépipari titán együttműködik a beszállítókkal, hogy fokozzák a munkaerő-felvételt és felkészüljenek a nagyobb gyártási kibocsátásra.

A repülőgyártó nehéz időszakon van túl, mivel a 737 Max típusával kapcsolatban is számos problémát tártak fel.