A McKinseyt azért vizsgálták, mert olyan tanácsokat adtak, melyekkel sikeresen pörgették fel elképesztő méretekre a függőséget okozó gyógyszerek eladását, közvetve hozzájárulva ezzel több mint 200 ezer ember halálához. A cég a New York Times szerint megegyezett az összes állam főügyészével, összesen 573 millió dollárt (mintegy 170 milliárd forint) fizet.

Két évtized alatt legalább 200 ezer, más becslések szerint 450 ezer ember halálát okozta a Purdue Pharma és más gyógyszercégek agresszív értékesítési stratégiája, melynek következményeként komplett városok, megyék váltak drogfüggővé fájdalomcsillapítóiktól.

A McKinsey az egyezség részeként, melyet csütörtökön nyújtanak be a bírósághoz, nem ismeri el, hogy szándékosan okozott kárt, de elfogadja, hogy ezentúl nem adhat tanácsot bizonyos, függőséget okozó gyógyszerek értékesítéséhez. Emellett számos dokumentumot kell nyilvánosan elérhetővé tenniük - az évtizedekkel korábbi dohányipari perekben hoztak hasonló döntéseket - írta a portál.

A Purdue Pharma októberben elismerte bűnösségét, és beleegyezett, hogy 8,3 milliárd dollár kártérítést fizessen - aztán csődöt jelentett.