Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ha nem blokkoljuk le az északi áramlat programot, ugyanúgy megrengetheti az uniót, mint ahogy a brexit teszi - mondta a lengyel BiznesAlert sajtóorgánum főszerkesztője, Wojciech Jakóbik az onet.pl tudósítása szerint.

Az északi áramlat az a gázvezeték, amelyeken Oroszországból Németországba érkezhet gáz az Északi-tenger fenekén fekvő csöveken át. Összesen 55 milliárd köbméter szállítása lesz az éves kapacitás, ami lehetővé teheti a Gazpromnak, hogy 2019 végéig megszüntesse az ukrán tranzitot. A projekt részvényesei a Gazpromon kívül az osztrák OMV, a német BASF-Wintershall és Uniper, a francia Engie, és a brit-holland Royal Dutch Shell.

Az első vezetéket már lefektették, a másodiké folyamatban van, miközben a projektet erős bírálatok érik elsősorban azért, megfosztja Ukrajnát, Lengyelországot és Szlovákiát az előnyös gáztranzitbevételektől. Ezzel egyidejűleg gyengíti Moszkva függését ezektől az országoktól.

Csúnya vita lehet

Az északi áramlat azt üzenheti az európai országoknak, hogy az európai szolidaritás nem kifizetődő - indokolta kemény véleményét Jakóbik. Rossz jel azoknak az országoknak, amelyek támogatják az EU közös energiapolitikát. A projekt második fázisának befejezését néhány állam önző érdekei motiválják. A részérdek felülírhatja a közöset.

Lengyelország például ennek nyomán megkérdezheti: miért kell szigorúan betartani a lengyel gazdaságot megterhelő klímapolitikát (a szénerőművek leépítését), ha a németek, akik támogatják az északi áramlat kiépítését nem tartják be a közös energiapolitikát?

A vita eredménye az lehet, hogy az Európai Bizottság olyan kompromisszumot talál, amely összhangba hozza az EU-tagállamok eltérő érdekeit - mondta a főszerkesztő, ám egy ilyen megoldás elfogadhatatlan lehet Oroszországnak. Összességében Jakóbik szerint a gázvezeték építésének mind a politikai, mind a gazdasági költségei nőhetnek, különösen akkor, ha az USA Oroszország-ellenes szankciói is hatással lesznek rá.

25 év negyedmillió dollár

Az orosz gázipari konszern, a Gazprom óriási felhajtással szándékozik megünnepelni fennállásának negyedszázados jubileumát - írta a lengyel Rzeczpospolita. A születésnapi bulira negyedmillió dollárt fognak költeni. Ez nagyjából 15,2 milliárd rubel. Az ünnepség megszervezésével egyetlen vállalatot bíztak meg, hogy milyen cégről van szó, azt egyelőre nem árulták el.

Ugyanígy ismeretlenek az ünnepséggel kapcsolatos rendezvények részletei. Csak azt lehet tudni, hogy jövő év február 16-án lesznek a Kremlben. A helyszín nem véletlen: az orosz óriáscég a kezdet kezdete óta a mindenkori orosz állami vezetés kedvence, így számíthat annak támogatására.

(A nyitókép forrása: Getty Images)