Az Európai Bizottság vizsgálatot indított az Ikea bútorgyártó vállalat ellen, mert a gyanú szerint a svéd óriáscég egy hollandiai leányvállalatát használta a világ más országaiban keletkezett adóterheinek csökkentésére - írtuk meg korábban.

A bizottság aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy az előzetes vizsgálatok szerint két, 2006-ban és 2011-ben kiadott holland adóhatározat is lehetővé tette a svéd bútorgyártó leányvállalata, az Ikea-csoporthoz tartozó Inter Ikea részére, hogy lényegesen kevesebb adót fizessen Hollandiában. Az adóhatározatok tisztességtelen előnyt biztosítottak a svéd cég számára más vállalatokkal szemben, megsértve ezzel az uniós állami támogatási szabályokat.

Szó sincs azonosságról - állítja a cég

Az Európai Bizottság vizsgálatában érintett holland székhelyű Inter Ikea Systems B.V. az Ikea-csoporttól függetlenül működő, más tulajdonosi körrel rendelkező, különálló jogi entitás, mely az Ikea koncepció tulajdonosa és amelynek nevében az Ikea-csoport nem nyilatkozhat - adta hírül a társaság kedden.

Amikor az 1980-as években az Ikea terjeszkedésbe kezdett, Ingvar Kamprad alapító úgy döntött, hogy az Ikea koncepcióját meg kell védeni, hogy az az egyes, franchise rendszerben működő piacokon minden vásárló számára ugyanazt jelentse. Így jött létre az Inter Ikea Systems B.V., melynek célja, hogy az egyes Ikea piacokon biztosítsa a tudást, fejlessze a koncepciót és segítse annak implementálását - fogalmaztak.

Az Ikea-csoport, melynek alvállalata az INGKA Holding B.V. franchise együttműködésben dolgozik az Inter IkeaSystems B.V. vállalattal, a koncepció használatáért minden piac jogdíjat fizet. Ebbe a csoportba tartozik sokak között Magyarország, Ausztria, Kína, Csehország, Németország, Hollandia, Románia, Oroszország, Szlovákia, Svédország, az Egyesült Királyság és az Egyesült Amerikai Államok.

Az Ikea Csoport, mely összesen a 11 nagy franchise vállalat egyike minden piacon a törvényeket betartva adózik. A 2017-es pénzügyi évben az Ikea Csoport 1,3 milliárd euró adót fizetett be. Az Ikea, a magyar piacon is betart minden adózással kapcsolatos előírást, melynek következtében a 2016-os lezárt gazdasági évben 741 817 000 forintot, a 2017-es gazdasági évben pedig több mint 650 millió forint* (még auditálás alatt álló nem végleges összeg) társasági adót fizetett be.