Tejet, zabpelyhet, fagyit és fogkrémet lehet többek között a hagyományostól eltérő csomagolásban rendelni online február elejétől Kanadában. Startol ugyanis a Loblaws, kanadai élelmiszerboltlánccal együttműködésben a Loop szolgáltatása, amelynek a lényege, hogy kedvelt márkák termékeit pakolják újratölthető, környezetbarát csomagolásba - írja a kanadai CBC.

Az újrafelhasználható csomagolásokat kínáló Loop, a környezetbarát hulladékkezelési rendszereket és újrahasznosítási technológiákat fejlesztő TerraCycle-t 2001-ben megalapító magyar származású üzletember, Tom Szaky kezdeményezése.

Kedvencek környezetbarát csomagolásban

A Loop szolgáltatása már az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Franciaországban is működik, Kanadában egyelőre Ontario tartományban érhető el.

Az átcsomagolt termékek között van többek között a Häagen-Dazs márka fagylaltja vagy a Heinz ketchup. A Loop célja, hogy az emberek a kedvenc termékeiket érjék el a megszokott boltokból csak éppen fenntartható, újratölthető csomagolásban. Ezzel pedig lényegesen csökkenteni lehet a csomagoláshoz felhasznált új anyagok kitermelésének szükségességét.

"Millió dolláros fagyi"


A fagylalt például rozsdamentes tárolóban érkezik, amelynek a kifejlesztése Tom Szaky szerint 1 millió dollárba került. A vásárlóknak a dobozért 5 dollár betéti díjat kell fizetniük. A vásárlás során ugyanúgy kell eljárni, mint bármilyen más online bevásárlás alkalmával azonban a végén, a kosárba pakolt termékek ára mellett kauciót is kell fizetni azoknak a tartójáért.

A tartók ára termékenként eltér, 50 cent és 5 dollár között szóródik. Amikor pedig elfogyott az adott termék, annak a csomagolása nem a kukába kerül, hanem külön erre a célra adott Loop-táskába, ugyanis ezeket használat után összegyűjtik. A különböző tartók ezután visszakerülnek a Loophoz, ahol szétválogatják és megtisztítják őket, végül pedig a gyártókhoz mennek, akik újratöltik ezeket.

A rendszer keretében olyan csomagolásokra van szükség, amiket legalább tízszer lehet megtölteni és újratölteni. Kanadában a Burger King például szintén idén tervezi elindítani a többször használható csomagolást a Loop segítségével.

Lépett a Tesco is

A Loop más élelmiszerboltokkal is együttműködik, az Egyesült Királyságban üdítők, mosószerek és ételízesítők újratölthető verzióival találkozhatnak a vásárlók, ha online rendelnek a Tescóból. A tesztüzemben működő kezdeményezés keretében a csomagolást begyűjtik a vásárlóktól, majd tisztítják, és újra forgalomba kerülhetnek.



a