Két ausztrál mérnökök olyan folyamatosan üzemelő szamócaszedő robotot építettek, amely 3D-nyomtatott alkatrészekből állítható össze - számolt be az újdonságról a FruitVeB – Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet.

Mark Brims, a robot egyik fejlesztője azt mondta: "Ez olyan, mint a nyúlról és a teknősről szóló mese, amelyben a teknős sokkal lassabban jár ugyan, mégis megelőzi a hozzá képest villámgyors tapsifülest. „Egy szedőmunkás biológiai és társadalmi igényei miatt legfeljebb 8-10 órát képes dolgozni naponta, és hosszabb időn keresztül ezt is csak a hét legfeljebb 6 napján, ezzel szemben a robot mindig dolgozik, éjszaka is.” A mérnökök becslései szerint a látszólag csigalassúsággal dolgozó robot körülbelül 2 szedőmunkás kiváltására lehet alkalmas.

Beépített, színes 3D-s kamerával rendelkezik, melynek segítségével képes megállapítani a gyümölcs érettségi fokát. Képes leszedni az érett szemeket, majd beépített GPS-ének köszönhetően a megtelt tálcákat a kijelölt pontra szállítani.

A robot legjobban olyan hidropóniás termesztőrendszerekben működik, ahol a növények körülbelül egy felnőtt ember dereka magasságában helyezkednek el. Ezen felül a készülék olyan UV-C fényforrással rendelkezik, amelyet az Egyesült Államokban már hatékonyan használtak lisztharmat ellen, így csökkenthető a felhasznált fungicidek mennyisége is.

Bár a robot alkalmas az élő munkaerő kiváltására, az ausztrál termelők egyelőre igencsak vonakodnak attól, hogy kipróbálják, még senki sem bízik abban, hogy éles körülmények között valóban hatékonyan működhet a készülék.