Új fejlesztéssel jön az Uber fuvarmegosztó cég, az applikációban egy fénykép elküldésével kell bizonyítani az utazni vágyónak, hogy visel maszkot - írja a BBC.

A funkció egyelőre csak az olyan utasokra vonatkozik, akik a korábbi utazásaik során nem viseltek maszkot. A szelfiszkenner szeptember végén debütál az USA-ban és Kanadában, és a szájat, valamint az orrot egyaránt takaró maszkszerű anyagot keres majd a képeken.

Maszkos szelfi nélkül nincs utazás

Szelfiket nem csak a maszkot hanyagoló utasoknak kell feltölteni, hanem a sofőröknek is: minden reggelt egy maszkos fotóval indítanak, ezzel igazolják, hogy viselik a maszkot. Ha a szkenner nem érzékeli az orrot és szájat takaró maszkot, akkor nem vehetnek fel utasokat. Az utat díjmentesen lemondhatja mindkét fél, ha a másik nem hordja a maszkját, azt ugyanis - értelemszerűen - az utazás teljes időtartama alatt hordaniuk a kocsiban tartózkodóknak. Ennek elmulasztása az Uber-fiók deaktiválásához vezet.

A szkenner a cég szerint nem használ arcfelismerő technikát, a maszkot egy arcon lévő "tárgyként" érzékeli. A fotókat 96 óráig tárolják, hogy az esetleges vitás eseteket rendezni lehessen, aztán törlik őket. Az Uber szerint 37 millió font értékben biztosítanak maszkokat, kesztyűket, kézfertőtlenítőket a sofőröknek, és globálisan 1,4 millió sofőrnek osztottak ki eddig eszközöket.

Kevesebb az utas

Az Uber május 18-án vezette be a "nincs maszk, nincs utazás" szabályát, és egyelőre határozatlan időre meg is hosszabbították a szabályt.

A cég szerint az új szelfiszkennerrel azoknak a figyelmét szeretnék felhívni a változásokra, akik egy ideje már nem használták az appot. A kijárási korlátozások alatt ugyanis jelentősen visszaesett - főleg az Egyesült Államokban - a fuvarmegosztó cégek szolgáltatásait igénybe vevők száma.