A Lidl németországi üzleteiben bevezeti a "mentőcsomagokat" (Rettertüte) a nem teljesen tökéletes gyümölcsök és zöldségek értékesítésére - adta hírül a European Supermarket Magazine. A cél az, hogy mérsékeljék a még fogyasztható, de kisebb hibái miatt kidobásra ítélt élelmiszerek mennyiségét, azaz a kidobott élelmiszereket.

Ezeket a zacskókat egységesen leértékelt áron, három euróért (1200 forint) lehet majd megvásárolni, miután a kísérleti projekt után az összes Lidl-áruházban is elérhetők lesznek. Nem kevés, amit ezért cserébe a vevő kap: öt kilogramm zöldséget és gyümölcsöt lehet hazavinni. A zacskóban sérült csomagolású termékek lesznek, vagy olyasmik, amit még válogatni kell és hasonlók.

Óriási mennyiségű hulladék

Németországban évente 11 millió tonna élelmiszert végzi a kukában, mert lejár a szavazottsága, vagy megsérül szállítás közben - derült ki a Szövetségi Statisztikai Hivatal 2022. júniusi jelentéséből. A kiskereskedelem ennek a mennyiségnek a hét százalékáért felelős - jegyzi meg a Lidl új kezdeményezését indokló közleményében.

Christian Härtnagel, a Lidl németországi vállalatának vezérigazgatója azzal indokolja a "mentőzacskó" bevezetését, hogy minden egyes élelmiszert, amit a cég meg tud menteni a kidobástól, sikernek könyvelnek el. A diszkont-áruházlánc egyébként 2025-ig harminc százalékkal akarja mérsékelni a boltjaiban keletkező élelmiszer-hulladékot. Ennek részeként élelmiszerbankokkal is együtt kívánnak működni.