Állandóvá válik az úgynevezett csendes óra a Tesco brit üzleteiben, hogy még kényelmesebbé tegyék a vásárlást a boltokban. Az üzletekben a hangos zajokkal, az erős fények és illatok megterhelőek lehetnek egyes vásárlók számára. Az autizmussal élőknek például túl sok lehet a vásárlás közben őket érő inger. De nyugodtabb környezet előnyösebb lehet az idősebb, kisgyerekes vásárlók számára is - írja a Retail Gazette kiskereskedelmi szaklap. 

A csendes órákat minden szerdán és szombaton tartják majd reggel 9 és 10 óra között. A boltlánc szerint az Egyesült Királyság lakosságának 20 százaléka valamilyen fogyatékossággal él, ezért szeretnének a lehető legtöbbet segíteni a vásárlóiknak.

Máshol is elérhető

A csendes óra a Tesco mellett más boltláncoknál is elérhető: a sportszereket áruló Decathlonnál például minden hétfőn 14 órától zárásig biztosítanak csendes vásárlásra lehetőséget áruházainkban. A boltlánc csökkentett zaj- és fényviszonyokkal segítené a vásárlást az autizmussal élőknek.

A Decathlon az Autisták Országos Szövetségének (AOSZ) segítségével indította el a programot még 2018-ban. Idén pedig a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségével (MVGYOSZ) közös szakmai munka után elindult VásárLÁSS elnevezésű szolgáltatás, amellyel a vak és gyengénlátó sportrajongók számára teszik könnyebbé a vásárlást.