Rekorderedménnyel zárta az idei első félévet a Volkswagen-csoport - közölte az autómamut magyarországi leányvállalata, a Porsche Hungaria kedden. 

A cégcsoport autói iránt globálisan élénkült a kereslet az idei első félévben: összesen 5 millió járművet adott át, 28 százalékkal többet, mint egy évvel korábban, amikor a járvány miatt visszafogott volt az autópiaci aktivitás. 

A Volkswagen-csoport összesen közel 130 milliárd eurós bevételt ért el, ez egyfelől 35 százalékos növekedést felel meg. Emellett több mint 46 ezer milliárd forintnak megfelelő összeget jelent és megközelíti a 2019-es teljes magyar GDP-t, amely 146 milliárd euróra rúgott.

A működési eredmény 11,4 milliárd euró volt, szemben a 2020 első felében a speciális tételek nélkül számolt -0,8 milliárdos összeggel, messze meghaladva a válság előtti - 2019-ben elért - 10 milliárd eurót (speciális tételek nélkül). Az árbevételarányos működési nyereség stabil, 8,8 százalékot tett ki. 

A VW a gyorsjelentésében közzétette legújabb prognózisát is. Ebből kiderült, hogy a chiphiány gondot okoz az autóiparnak, így a cégcsoportnak is és az ehhez köthető kedvezőtlen hatások a második félévben lesznek láthatóak. Kihívást jelentenek a cég számára emellett a környezetvédelmi előírások szigorodása, a gazdasági helyzet, a járvány alakulása, valamint a devizaárfolyamok ingadozása. A cégcsoport a mostani kilátások alapján összességében arra számít, hogy a 2021-es árbevétel várhatóan lényegesen magasabb lesz az előző évinél. A működési eredményt tekintve pedig 6,0–7,5 százalék közötti árbevétel-arányos működési nyereséggel lehet kalkulálni.