Az év végén feláll elnöki székéből Jens Weidmann, aki személyes okokra hivatkozva kérte felmentését Frank-Walter Steinmeier német köztársasági elnöktől. A jegybankelnök tíz évig volt a Bundesbank élén, jelenlegi pozícióját még december 31-ig tölti be - írja a Deutsche Welle

A váratlan lemondáshoz Weidmann csak annyit fűzött hozzá: "tíz év után készen állok arra, hogy új fejezetet nyissak az életemben" de köszönetet mondott kollégáinak is. A lap szerint, még nem ismertek a "személyes okok" részletei, de az is lehetséges, hogy köze van ahhoz, hogy az 53 éves bankár nem ért egyet az Európai Központi Bank (EKB) inflációra adott válaszával.

Ahogy arról a Napi.hu is beszámolt, Weidmann azt mondta, hogy a járvány miatt az európai gazdaságokba öntött kormányzati támogatások, függőséghez vezet. Szerinte ezért minél előbb vissza kellene térni az élet normális kerékvágásába. Emellett rossz véleménye van az EU 750 milliárd eurós helyreállítási alapjáról is: szerinte ez egy adósságillúziót kelt, mert ez nem látszik a tagországok államadósságában.