A Carlsberg A/S közölte, hogy a folyékony szén-dioxid hiánya miatt "jelentősen csökkenteni" vagy leállítani kell a sörgyártást Lengyelországban, mivel a globális energiaválság miatt gondot okoz a sörfőzdék számára az alapanyag beszerzése – írja a Bloomberg.

A szén-dioxidot nagyobb mennyiségben bányásszák, illetve a kőolaj- és földgázkutakból tör fel mint melléktermék. Az így kapott gázt tisztítják, majd nagy nyomáson cseppfolyósítják, és ebben a formában tárolják, szállítják. A cseppfolyós szén-dioxid hirtelen nyomáscsökkenésekor történő gyors párolgás (párolgáshő) annyira lehűti az anyagot, hogy az megfagy, és szárazjég keletkezik.

A leállást az ország legnagyobb vegyipari vállalatainál a termelés felfüggesztése okozná - közölte csütörtökön Beata Ptaszynska-Jedynak, a sörgyár lengyelországi egységének szóvivője. A Carlsberg részvényei 2,6 százalékot is estek Koppenhágában, kiterjesztve a korábbi veszteségeket.

A leállításról szóló végleges döntést napokon belül meg kell hozni - mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy a hiány más vállalatokat is érinthet. Az Asahi és a Heineken helyi egységeinek szóvivői nem nyilatkoztak azonnal, amikor a Bloomberg News megkereste őket.

"A nagy képet tekintve Lengyelország egy viszonylag kis terület a Carlsberg számára, de a piac valószínűleg látja a kockázatát annak, hogy ez átterjed más európai országokra is" - mondta Mads Rosendal, a Danske Bank A/S hitelelemzője az ügyfeleknek szóló jegyzetében.

A Carlsbergnek három sörgyára van Lengyelországban, és 19,4 százalékos piaci részesedéssel a 3. helyen áll a honlapja szerint.