Az élet végét a halál jelenti, de nem a pénztermelését: a híres művészek, színészek, popzenészek még azután is rengeteg vagyont halmoznak fel, hogy már nincsenek közöttünk. Ennek oka, hogy műalkotásaikért, a nevükért, egy-egy személyes tárgyukért akkor is jár jogdíj, vagy részesedés az örökösöknek és jogbirtokosoknak, ha már az érintett nem él. A művészvilágban bevett, hogy az alkotó eltávozását követően munkái felértékelődnek, ennek fő oka, hogy többet már nem készíthetnek, így a véges számú darabra nagyobb a verseny a gyűjtők között. Más esetben pedig a celebek brandet építenek a nevükre: múzeumot, akadémiát nyitnak, ami a nevüket viseli.

A Forbes ezért minden évben összeállítja a listát a hírességekről, akik nevéért még mindig sokat fizetnek az emberek, vagy akár a cégek, hogy egy-egy termékükre odabigyeszthessék a néhai sztárok nevét. Már évek óta Micheal Jackson vezeti a listát, de idén felkerült Kobe Bryant kosárjátékos is a lajstromba, aki az év elején halt meg.

Az első tehát Michael Jackson, a pop királyaként emlegetett énekes, aki 2009-ben halt meg, de 2020-ban 48 millió dollárt (mintegy 14,5 milliárd forintot) termelt a neve: készült róla még Neverland elhagyása címmel egy négyórás dokumentumfilmis, de a bevételeinek több, mint hetven százalékát a Mijac Music kiadó bevételei és a Sonyval kötött hosszútávú megállapodás adják.

A második a kevésbé ismert Dr. Seuss, aki már 29 éve nincs közöttünk, neki 33 millió dollárt hozott a neve: az írónak 2019-ben 5 millió, 2020-ban 6 millió példányban keltek el a könyvei, karikatúráit. Őt követi Charles Schulz, aki Snoopy kutya megalkotója, és 2000-ben hunyt el. Az idén már 32,5 millió dollárt (9,8 milliárd forintot) hozott az örökösöknek és jogbirtokosoknak.

A listán szerepel még Arnold Palmer golfozó, Elvis Presley rock'n'roll sztár, Kobe Bryant kosárjátékos, Juice WRLD rapper, Bob Marley reaggea-énekes, John Lennon Beatles-alapító, valamint Prince is.