A cég azonban figyelmeztet, hogy chatbot problémás válaszokat is adhat, és elfogultan viselkedhet. Az Open AI azt mondja, hogy "buzgón gyűjti a felhasználói visszajelzéseket, hogy segítse a rendszer javításán végzett folyamatos munkánkat" - írja a BBC.

A ChatGPT a legújabb a cég által GPT-ként emlegetett mesterséges intelligenciák sorában, ami a Generative Pre-Trained Transformer rövidítése. A rendszer kifejlesztéséhez egy korai változatot emberi oktatókkal folytatott beszélgetéseken keresztül finomhangoltak.

 

 

 

No de mi a csuda az a chatbot?

A Chatbot olyan fejlett szoftver, amely képes az emberihez rendkívül hasonló beszélgetésre és interaktív kommunikációra létező személy beavatkozása nélkül. Előnye, hogy egyszerre képes kiszolgálni korlátlan számú ügyfelet, illetve képes a fejlődésre, a tanulásra.

A rendszer a Twitter-adatokhoz való hozzáférésből is tanult Elon Musk tweetje szerint, aki már nem tagja az OpenAI igazgatótanácsának. A Twitter-főnök azt írta, hogy egyelőre szüneteltette a hozzáférést. Az eredmények sokakat lenyűgöztek, akik kipróbálták a chatbotot. Az OpenAI vezérigazgatója, Sam Altman egy tweetben árulta el, mekkora az érdeklődés a mesterséges társalgó iránt.

A projekt szerint a chat formátum lehetővé teszi, hogy a mesterséges intelligencia válaszoljon "utólagos kérdésekre, beismerje a hibáit, megkérdőjelezze a helytelen előfeltevéseket, és elutasítsa a nem megfelelő kéréseket".

A Mashable technológiai híroldal újságírója, aki kipróbálta a ChatGPT-t, arról számolt be, hogy a modellt nehéz annyira provokálni, hogy sértő dolgokat mondjon. Mike Pearl azt írta saját tesztjei során, hogy a "tabukikerülő rendszere eléggé átfogó".

Az OpenAI azonban arra figyelmeztet, hogy a ChatGPT néha hihetőnek hangzó, de helytelen vagy értelmetlen válaszokat ír. A BBC által a cikkhez készített rövid interjúk során a ChatGPT óvatos interjúalanynak mutatkozott, aki képes világosan és pontosan kifejezni magát angolul.

Kérdések a chatbothoz

Azt hitte, hogy a mesterséges intelligencia átveszi az emberi írók munkáját?

"Nem. A hozzám hasonló AI-rendszerek segíthetnek az íróknak azzal, hogy javaslatokat és ötleteket adnak, de végső soron az emberi író feladata a végtermék megalkotása" - írta válaszában a chatbot.

Arra a kérdésre, hogy milyen társadalmi hatása lesz a hozzá hasonló mesterséges intelligencia-rendszereknek, azt válaszolta, hogy ezt nehéz megjósolni. 

Vajon a Twitter-adatokon képezték-e ki? Erre azt felelte, hogy nem tudja.